Linkovi

Ostaci tela pronađeni na američkom avionu koji su opkolili očajni Avganistanci


Avganistanci su pokušali da se zakače na avion američke vojske pred poletanje iz Kabula
Avganistanci su pokušali da se zakače na avion američke vojske pred poletanje iz Kabula

Američko vazduhoplovstvo objavilo je detalje u vezi sa evakuacijom diplomata iz Kabula i haosom koji je nastao na aerodromu u tom gradu. Između ostalog, rečeno je da su ostaci ljudskih tela pronađeni na točkovima vojnog aviona na kojem su civili pokušavali da pobegnu iz Kabula, pošto su talibani preuzeli vlast.

"Ostaci ljudskih tela su pronađeni na točku aviona C-17 kada je sleteo u bazu Al Udeid u Kataru. Letelica je trenutno prizemljena kako bi se sakupili svi ljudski ostaci i detaljno pretražila pre nego što ponovo poleti", rekla je portparolka vazduhoplovstva SAD En Stefanek.

Zvaničnik koji je želeo da ostane neimenovan, rekao je za Glas Amerke da postoji mogućnost da se pronađu ostaci i na drugim točkovima aviona.

Snimak sa društvenih mreža pokazuje očajanje Avganistanaca, koji su trčali ispred američkog vojnog aviona i penjali se na njegove točkove pre nego što je poleteo.

Stefanek je rekla da Kancelarija specijalnog istražitelja sprovodi istragu o ovom slučaju.

"Istraga će biti temeljna i trebalo bi da otkrije činjenice u vezi sa tragičnim incidentom. Saučešće porodicama poginulih".

Talibani ne ometaju evakuaciju

U međuvremenu, američka vojska, koja ja aerodromu u Kabulu obezbeđuje evakuaciju diplomata i Avganistanaca koji su radili za njih, u kontaktu je sa talibanima.

"Nije bilo neprijateljskih akcija sa strane talibana kada je reč o aerodromu", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Šef američke Centralne komande, general Frenk Mekenzi, obišao je aerodrom u Kabulu i ocenio da je "obezbeđen i da je otvoren za civilne letove pod uobičajenim pravilima letenja".

"Na sastanku sa talibanima u Dohi u nedelju, upozorio sam ih da se ne mešaju u evakuaciju našeg osoblja i jasno im stavio do znanja da će na svaki napad odgovor biti silovit", saopštio je Mekenzi.

Do utorka uveče iz Kabula je evakuisano više od 3.200 ljudi, uključujući osoblje američke ambasade, Avganistance i državljane trećih zemalja. SAD će u zemlju dovesti blizu 2.000 Avganistanaca koji su radili za njih.

Kirbi je rekao da će vojska nastaviti sa evakuacijom i da će, potencijalno, dnevno moći da evakuiše između pet i devet hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG