Linkovi

Zvaničnici SAD o "tragičnom" padu Avganistana u ruke Talibana


Talibanski borci patroliraju Kandaharom na jugozapadu Avganistana, 15. avgusta
Talibanski borci patroliraju Kandaharom na jugozapadu Avganistana, 15. avgusta

Američki predsednik Džo Bajden proveo je vikend u rezidenciji Kemp Dejvid nadomak Vašingtona, gde je redovno obaveštavan o padu Kabula i razvoju situacije u Avganistanu, a javnosti će se obratiti "u narednih nekoliko dana", prenose američki mediji.

Državni sekretar Entoni Blinken nešto ranije u nedelju izjavio je da je "tragično" što su Talibani osvojili Avganistan i što je neminovan pad Kabula. On je dodao da američki vojnici pokušavaju da sve Amerikance, uključujući i Avganistance koji su radili za SAD, evakuišu iz zemlje.

Blinken je izjavio da "bezbednost američkog osoblja", od kojih su neki još u ambasadi u Kabulu, i avganistanskih saradnika - "najvažniji posao" za američke snage, i odbacio kritike da Vašington nije bio spreman za ovako brzi kolaps avganistanskih snaga.

SAD će učiniti "sve što mogu, dok god mogu, da ih izvedu iz zemlje ukoliko to žele", izjavio je Blinken za program TV mreže CNN "Stanje nacije" (State of the Union).

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Foto: ARHIVA)
Američki državni sekretar Entoni Blinken (Foto: ARHIVA)

"Ništa nismo tražili od Talibana", dodao je Blinken. "Rekli smo da, ukoliko se budu mešali u naše operacije ili rad našeg osoblja, dok obavljamo povlačenje, naš odgovor će biti brz i odlučan."

Jedan američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman zbog osetljive prirode situacije, izjavio je za Glas Amerike da je evakuacija američke ambasade u Kabulu "odavno u toku." Takođe je rekao da hiljade američkih vojnika stižu u Avganistan i definitivno kontrolišu područje oko ambasade kao i međunarodni aerodrom Hamid Karzai nadomak Kabula.

Visoki zvaničnik administracije izjavio je u nedelju za Glas Amerike da predsednik Džo Bajden, koji je proteklih nekoliko dana proveo u Kamp Dejvidu, predsedničkom odmaralištu izvan Vašingtona, obavešten o najnovijim dešavanjima.

Predsednik je razgovarao sa članovima svog tima za nacionalnu bezbednost o situaciji u Avganistanu i da će nastaviti da prima izveštaje tokom dana", dodao je zvaničnik.

Bajden je u subotu odobrio slanje dodatnih hiljadu vojnika u Kabul da zaštite američko osoblje i Avganistane koji su radili za SAD i pomognu u njihovoj evakuaciji. očekuje se da će narednih dana u Kabul sleteli oko 4.000 američkih vojnika. Proteklih dana, taj broj je u avganistanskoj prestonici iznosio 650.

Reakcije članova Kongresa

Neki članovi Kongresa besno su reagovali na kolaps avganistanske vlade.

"Potpuna katastrofa u Avganistanu - sramno napuštanje Kabula nalik na odlazak iz Sajgona, zlostavljanje avganistanskih žena i pokolj naših saveznika - to je predvidljivi ishod Trampove i Bajdenove doktrine slabosti", saopštio je Ben Ses, republikanski član Odbora za obaveštajne poslove američkog Senata.

“Istorija mora da jasno piše o ovome: američki vojnici nisu izgubili ovaj rat - Donald Tramp i Džo Bajden su namerno odlučili da izgube", dodao je Ses.

Međutim, najviše rangirani republikanac u Odboru za spoljnopolitičke odnoses Predstavničkog doma rekao je da odgovornost leži isključivo na Bajdenovoj administraciji.

“Potpuno su uprskali stvar, potpuno su potcenili snagu Talibana", rekao je kongresmen Majkl Mekol gostujući u programu "Stanje nacije" na CNN-u. "Nisu slušali obaveštajnu zajednicu jer svaki put kada sam bio na brifinzima sa njihovim procenama iznosili su najmračnije moguće procene stanja u Avganistanu."

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi. Foto: ARHIVA
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi. Foto: ARHIVA

Nasuprot tome, predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, objavila je saopštenje u kome je pohvalila predsednika Bajdena "zbog jasnog stava prema Avganistanu i koraka koje je preduzeo." Ona je takođe upozorila Talibane da "svet posmatra šta rade."

"Duboko smo zabrinuti zbog izveštaja o brutalnom tretmanu Talibana nad svim Avganistancima, a posebno ženama i decom. SAD, međunarodna zajednica i avganistanska vlada moraju da daju sve od sebe da zaštite žene i devojčice od nehumanog tretmana Talibana", dodala je Pelosi.

Pa ipak, spoljni posmatrači su upozorili da bi događaji u Avganistanu mogli da ostave trajne posledice na Bajdenovu Belu kuću.

“Bajden ima problem procesa, u strukturi nacionalne bezbednosti. To je delimično razlog što smo videli ovaj tragičan sled događaja u Avganistanu. Suviše su izolovani i ne uzimaju dovoljno u obzir mišljenja eksperata iz različitih institucija", izjavio je za Glas Amerike Bret Bruen, bivši direktor za globalno angažovanje u administraciji predsednika Obame.

Bajden mora da "dobro i detaljno razmotri šta je pošlo naopako i, što je još važnije, uvidi da stvari moraju da se promene. To treba da počne sa njegovim savetnikom za nacionalnu bezbednost. Ako se ništa ne promeni, bojim se da ćemo videti još problema koji su mogli da budu izbegnuti", ocenio je Bruen, predsednik konsultantske grupe za upravljanje u kriznim situacijama Global Situation Room.

XS
SM
MD
LG