Linkovi

Tramp odložio masovne deportacije imigranata za dve nedelje


Imigranti iz Gvatemale u El Pasu, Teksasu
Imigranti iz Gvatemale u El Pasu, Teksasu

Predsednik SAD Donald Tramp napisao je na Tviteru da će, na zahtev demokrata, za dve nedelje odložiti planirane masovne deporatacije migranata koji već imaju rešenje da napuste SAD.

Predsednik je napisao da je odložio deportacije da bi "video da li demokrate i republikanci mogu da se dogovore oko rešenja za rupe u sistemu azila i problema na južnoj granici SAD".

"Ako ne bude dogovora, deportacije počinju!", napisao je Tramp.

Predsednik je ranije nadležnim službama naložio da sprovedu masovnu deportaciju migranata kojima je naloženo da napuste zemlju. Na Tviteru je napisao da će biti deportovani oni imigranti kojima je već dostavljeno rešenje da moraju da napuste SAD.

Mediji su spekulisali u kojim će gradovima početi deportacije.

Vašington post piše da će ta operacija obuhvatiti oko dve hiljade porodica u velikim gradovima poput Hjustona, Čikaga, Majamija i Los Anđelesa.

Majami herald navodi da će biti deportovani i migranti koji su u Atlanti, Baltimoru, Denveru, Nju Orleansu, Njujorku i San Francisku.

Predsednik Donald Tramp napisao je na Tviteru ranije da će "milioni ilegalnih imigranata" biti deportovani iz SAD, a u najnovijem tvitu je pojasnio da će biti deportovani oni kojima je već naloženo da napuste zemlju.

"To znači da beže od organa reda i sudova. Reč je o ljudima koji treba da se vrate u svoje zemlje i koji su prekršili zakon time što su došli i što su ostali ovde", napisao je Tramp na Tviteru.

Vašington post piše da se u Beloj kući krajem nedelje raspravljalo o opsegu operacije.

Vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost Kevin Mekalinen upozorio je da tokom hapšenja imigranata postoji rizik od razdvajanja dece od roditelja.

Ali, vršilac dužnosti Službe za zaštitu granice i carine Mark Morgan kazao je da "porodice ne mogu biti izuzete iz primene imigracionog zakona i da zakon mora biti primenjvan jednako", te je pozvao porodice koje imaju naređenje o deportaciiji da se same predaju imigracionim službama.

Neki gradovi odbijaju saradnju

Gradonačelnici Los Anđelesa i Čikaga rekli su da gradska policija neće učestvovati u ovim racijama.

Gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut je rekla da je naredila policiji da onemogući pristup bazi podataka Službi za zaštitu carina i granica, dok je gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti rekao da "nadležne službe u Los Anđelesu nikada neće učestvovati u takvim racijama".

Članovi Trampove administracije tvrde da će biti deportovano milion migranata kojima je već naređeno da napuste zemlju. Ipak, najveći broj migranata koji je tokom jedne godine deportovan iz SAD je 435 hiljada i to je bilo 2013.

Aktivisti koji se bave zaštitom imigranata tvrde da predsednik Tramp ovu operaciju koristi u političke svrhe i upozoravaju da širi strah među imigrantima.

Adminsitracija, međutim, tvrdi da će ovakve operacije obeshrabriti one imigrante koji žele da ilegalno uđu u SAD.

XS
SM
MD
LG