Linkovi

Da li nove mere za imigrante povećavaju Trampove šanse za 2020?


Pripadnik Službe za imigraciju i carine tokom potrage za ilegalnim imigrantima u Ekskondidu, Kaliforniji
Pripadnik Službe za imigraciju i carine tokom potrage za ilegalnim imigrantima u Ekskondidu, Kaliforniji

Trampova administracija objavila je nove mere koje će sprečavati imigrante koji su već u Sjedinjenim Državama da dobijaju stalno boravište ili državljanstvo, ako koriste socijalne olakšice kao što je zdravstveno osiguranje, bonovi za hranu ili pomoć u kući. Protivnici ovih mera kažu da su na meti siromašni migranti.

Arturo Balbino ušao je u Ameriku ilegalno kada je imao 14 godina. Sada je oženjen Amerikankom, ima decu i potvrdu građevinske kompanije da ima stalan posao. Ipak, u martu mu je odbijena prijava za zelenu kartu. Razlog je to što njegova porodica koristi bonove za hranu, zdravstvenu pomoć i ostale programe za siromašne porodice.

“Želim da verujem da će sve biti u redu i da ću ponovo biti sa svojom porodicom. Vrlo je teško i bolno misliti da neću moći da budem uz decu dok odrastaju", kaže Balbino.

Biće još ljudi sa sudbinom kao što je njegova, jer imigrantima odbijaju da daju legalni status pošto veruju da su na teretu poreskih obveznika, prema novim predlozima administracije.

"Administracija predsednika Trampa želi da ojača samostalnost i odgovornost useljenika za njihov život i da osigura da su sposobni da zarade i da imaju uspeha u Americi. Naše mere sprečavaju useljevanje stranaca koji bi bili ovde na teretu države fondova ili žele da ovde dobiju zelenu kartu“, objasnio je v.d. direktora Agencije za državljanstvo i imigraciju Ken Kučineli.

Ken Kučineli, v.d.direktora Agencije za državljanstvo i imigraciju
Ken Kučineli, v.d.direktora Agencije za državljanstvo i imigraciju

​Osoba koja koristi socijalnu pomoć se definiše kao ona koja prima jednu ili više subvencija, kao što je medicinska ili pomoć u kući, više od 12 meseci u periodu od 3 godine.

Protivnici mera optužuju administraciju da nepravedno postupa prema siromašnim izbeglicama. Nove mere neće stupiti na snagu pre sredine oktobra, ali su se prvi efekti već osetili u nekom imigrantskim zajednicama.

“Nove mere su obeshrabrile pojedince da pokušaju da traže subvencije, jer se plaše da će tako skrenuti pažnju imigracionih vlasti na sebe, ili se boje da će se na njih primeniti nove mere”, upozorava Kristobal Rejmon iz Centra za dvostranačku politiku.

Predsednik Tramp se nada reizboru 2020, a tvrdi stavovi o migrantima mogu da pojačaju bazu pristalica.

“U njegovoj bazi, to je nešto što osvaja poene i nešto čemu se nadaju u budućnosti, pogotovo ako demokrate nastave da govore o širenju obima državne pomoći ilegalnim migrantima”, smatra Rejmon.

Nove mere neće se odraziti na humanitarne programe za izbeglice i tražioce azila, i ne odnose se na žrtve trgovine ljudima i žrtve nasilja u porodici.

Neće se primenjivati ni na useljavanje po osnovu porodičnih veza, ako građani koji obezbedjuju porodici zelenu kartu, imaju i dokaz da mogu da zarade dovoljno novca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG