Linkovi

Pokrenuta istraga o graničnim policajcima koji su na Fejsbuku vređali imigrante


Imigranti iz Hondurasa na granici SAD
Imigranti iz Hondurasa na granici SAD

Sekretarijat za unutranšnju bezbednost pokrenuo je istragu o navodima da su aktuelni i bivši granični policajci u Fejsbuk grupi pisali rasističke, seksističke i uvredljive komentare o imigrantima i predstavnicima u Kongresu koji su poreklom iz Latinske Amerike.

Istraživački portal ProPublica navodi da se u komentarima vređaju i mrtvi imigranti, uključujući i oca i ćerku iz El Salvadora koji su se udavili u reci Rio Grande u pokušaju da uđu u SAD.

Optužili su demokrate i liberale da su u javnost pustili lažnu fotografiju, uz objašnjenje da "tela udavljenih nikada nisu toliko čista".

Fejsbuk grupa se zove “I’m 10-15” što je ustvari policijska šifra za imigrante koji su u pritvoru.

ProPublica navodi da su agenti na vest o smrti 16-godišnjaka u pritvoru napisali "Pa šta sad. Ako umre, umro je".

Pojedini članovi grupe su pisali kako će članove Kongresa koji su poreklom iz Latinske Amerike gađati buritosima, a predstavnice u Kongresu su vređali na seksistički način.

Predstavnica u Kongresu Aleksandrija Okasio Kortez
Predstavnica u Kongresu Aleksandrija Okasio Kortez

Među omiljenim metama u grupi je demokratska predstavnica u Kongresu Aleksandrija Okasio Kortez, koju su na montiranim fotografijama prikazali u seksualnom odnosu sa predsednikom Donaldom Trampom.

Demokratska predsednička kandidatkinja Elizabet Voren kaže da su komentari agenata "potpuno neprihvatljivi", dok je demokratski kongresmen Džo Kenedi poručio da granični agenti treba da budu otpušteni zbog "odvratnih" komentara.

Šefica granične službe Karla Provost
Šefica granične službe Karla Provost

Šefica granične službe Karla Provost kaže da su komentari na Fejsbuku "potpuno neprimereni i suprotni časti i integritetu koji se očekuju od agenata na dnevnom nivou".

Ona je rekla da će agenti koji su članovi Fejsbuk grupe odgovarati za svoje postupke.

Predsednik Donald Tramp je, upitan za taj izveštaj, rekao da su granični policajci "patriote" i "sjajni ljudi".

"Ne znam šta su rekli o članovima Kongresa, znam samo da nisu zadovoljni demokratama u Kongresu", rekao je predsednik i istakao da "republikanci žele da granice budu dobro obezbeđene".

Aleksandrija Okasio Kortez je jedna od članova kongresne delegacije koji su posetili pritvorne centre na granici SAD i Meksika i tamošnje uslove u kojima borave imigranti opisala kao "užasne".

Predstavnik u Kongresu Hoakin Kastro rekao je da se mnogi migranti nisu kupali po 15 dana, a da su neki u pritvornom centru već 50 dana i da su razdvojeni od svoje dece.

XS
SM
MD
LG