Linkovi

Majk Pens: Sistem za migrante preopterećen


Američki potpredsednik Majk Pens obilazi pritvorni centar za migrante u Doni u Teksasu, 12. jula 2019.
Američki potpredsednik Majk Pens obilazi pritvorni centar za migrante u Doni u Teksasu, 12. jula 2019.

Američki potpredsednik Majk Pens obišao je u petak prepuni centar u Teksasu u kojem se drži u pritvoru skoro 400 muškaraca, optuženih da su ilegalno prešli američku granicu.

Prema izveštaju novinara koji je posetio centar kao predstavnik grupe novinara različitih medija, oko 384 muškaraca nalazilo se iza metalne ograde u pretoplom centru u Mekalenu. Nisu imali dušeke niti jastuke, a neki su spavali na betonu.

Prema tom novinaru, "kavezi" su tako prepuni da je nemoguće da svi muškarci leže u isto vreme.

Neki od njih rekli su da su tu 40 dana ili duže, da su gladni i da žele da operu zube. Neki od agenata koji čuvaju kaveze nosili su maske na licu a ceo centar neprijatno miriše, prenose mediji.

Voda je dostupna migrantima van ograde, preneo je reporter kojem su agenti rekli da su pritvoreni migranti imali pristup vodi kada novinari nisu bili prisutni.

Posle posete, Pens je na konferenciji za novinare izjavio da "nije iznenađen onim što je video."

"Znao sam da ćemo videti sistem koji je preopterećen", kazao je Pens novinarima. "Ovo je teška situacija."

Agent granične patrole Majkl Benks izjavio je da je muškarcima dozvoljeno da peru zube jednom dnevno. "Trenutno imamo 88.000 četkica za zube", rekao je.

Potpredsednik Pens razgovara sa mladima koji traže azil u Americi, u mestu Dona u Teksasu, 12. jula 2019.
Potpredsednik Pens razgovara sa mladima koji traže azil u Americi, u mestu Dona u Teksasu, 12. jula 2019.

Mnogi od muškaraca nisu se okupali između deset i dvadeset dana pošto zgrada prethodno nije imala tuševe, izjavio je Benks koji je dodao da sada postoje tuševi u montažnim dodacima zgradi. On je rekao da je najduže vreme koje je neki migrant tu proveo 32 dana.

Muškarci dobijaju tri topla obroka dnevno iz lokalnih restorana ali nisu mogli da dobiju poljske krevet jer nema dovoljno prostora za njih. Još 275 žena živi u šatorima koje inače koristi vojska, dodao je Benks.

Majk Pens je rekao da je centar u Mekalenu "glavni primer" zbog čega SAD moraju da zaštite svoje granice.

"Centar je prepun a sistem prenapregnut. Vreme je da demokrate u Kongresu obave svoj posao i okončaju ovu krizu", napisao je Pens na Tviteru.

Predsednik Tramp, republikanac, odredio je kao jedan od glavnih ciljeva svoje administracije suzbijanje ilegalne imigracije i pokušava da reši problem dolaska velikog broja porodica, uglavnom iz Centralne Amerike, preko američko-meksičke granice.

Pens je takođe posetio odvojenu zgradu za porodice, koja je podeljena na sobe u kojima su samo žene sa deocm, muškarci sa decom, maloletnici bez pratilaca i cele porodice.

U njoj, migranti su ležali na ćebadima od materijala nalik na foliju a neka deca su gledlaa televiziju. Dvoje dece ispričalo je da je pešačilo dva do tri meseca dok nisu došli u taj centar.

XS
SM
MD
LG