Linkovi

Bela kuća planira da pošalje ilegalne imigrante u gradove-utočišta


Predsednik Donald Tramp govori o gradovima-utočištima tokom okruglog stola sa organima reda u Rusveltovoj sobi u Beloj kući, u Vašingtonu.
Predsednik Donald Tramp govori o gradovima-utočištima tokom okruglog stola sa organima reda u Rusveltovoj sobi u Beloj kući, u Vašingtonu.

Bela kuća je u nedelju, sledeći predsednika Donalda Trampa, saopštila da slanje migranata bez dokumenata u gradove-utočišta po SAD, koji ih štite od deportacije, ostaje mogućnost, iako su vladine agencije rekle da bi to bilo nepraktično i da nema novca izdvojenog za tako nešto.

"Svakako razmatramo sve opcije sve dok (opozicione) demokrate odbijaju da priznaju da postoji kriza na granici", rekla je portparolka Bele kuće Sara Sanders za Foks njuz u nedelju.

Tramp je kasno u subotu tvitovao, "Demokrate moraju da promene imigracione zakone BRZO. Ukoliko to ne urade, gradovi-utočišta moraju odmah da DELAJU kako bi se pobrinuli za ilegalne imigrante - i to uključuje članove bandi, dilere drogom, trgovce ljudima i kriminalce svih oblika, veličina i vrsta. PROMENITE ZAKONE SADA!"

Stotine gradova u SAD - uključujući i one u Kaliforniji, najnaseljenijoj državi u SAD - proglasile su se za utočišta za migrante koji su ilegalno prešli južnu granicu SAD sa Meksikom, odbijajući tako da pomognu američkim imigracionim zvaničnicima da lociraju te imigrante, kako bi oni mogli da budu deportovani. Granične vlasti SAD uhapsile su više od 100.000 migranata bez dokumenata, većinom iz Gvatamale, Hondurasa i Salvadora, na granici u martu, što je gotovo dvostruko više nego u istom mesecu 2018.

"SAD apsolutno imaju pravo da uhapšene ilegalne imigrante prebace u gradove-utočišta", rekao je Tramp. "Ovim putem zahtevamo da oni budu zbrinuti na najvišem nivou, posebno u državi Kalifornija, koja je dobro poznata po svom lošem menadžmentu i visokim taksama.

Guverner države Vašington, Đej Insli, rekao je za NBC da su ljudi koji čekaju saslušanje za dobijanje azila dobrodošli u njegovoj državi.

"Ne možete pretiti nekome nečim čega se on ne boji. A mi se ne bojimo raznolikosti u državi Vašington", rekao je Insli.

On je kritikovao ono što je nazvao rešenjima za imigrante baziranim na "trolovanje interneta" i umesto toga založio se za dodavanje kapaciteta za procesuiranje više zahteva za azil, put ka državljanstvu za one koji već žive u Sjedinjenim Državama i koji su došli u zemlju ilegalno, kao i za celokupno "prihvatanje izbeglica, jer mi smo humana nacija".

SAD sada zbrinjavaju na hiljade migranata na granici, ali tu ponestaje kreveta, umesto da se oslobađaju pridošlice u SAD na osnovu njihovog obećanja da će se pojaviti na saslušanju za dobijanje azila koje se možda ne dogodi u naredne dve godine.

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost saopštio je da Kongres nije predvideo nikakav novac za transport migranata sa granice u udaljene gradove-utočišta širom SAD, dok je Agencija za imigraciju i carinu ideju nazvala "nepotrebnim operacionim teretom".

Sanders je rekla: "Niko ne misli da je to idealno rešenje", govoreći o slanju migranata u gradove-utočišta. Ali, rekla je da gradonačelnici gradova "koji ovo žele... treba da potraže pomoć" od Trampa da reši krizu na granici. Ona je optužila Kongres da želi da potroši "svo svoje vreme na istragu protiv predsednika", radije nego da se pozabavi imigracionom krizom na granici.

Tramp je tvitovao: "Tako je zanimljivo videti gradonačelnicu Oklenda i drugih gradova-utočišta da NE ŽELE naše trenutno 'pritvorene imigrante' nakon njihovog oslobađanja, u skladu sa glupom odlukom suda koji je naredio pravilo od 20 dana. Ukoliko ne želite da služite svojoj naciji tako što ćete se pobrinuti za njih, zašto bi drugi gradovi i mesta?"

Tramp tu govori o odluci suda prema kojoj se državi zabranjuje da privodi migrante mlađe od 18 godina na duže od 20 dana pre nego što se zahteva njihovo puštanje rođacima i drugima koji mogu da ih zbrinu u SAD.

Gradonačelnica Oklenda Libi Šaf odgovorila je Trampu svojim tvitom, rekavši: "Vreme je da se prestane sa podržavanjem mržnje i podela".

"Bila sam dosledna i jasna: U Oklend su dobrodošli svi, bez razlike na to odakle dolazite i kako ste stigli ovamo", rekla je ona.

Jedan od glavnih republikanskih zakonodavaca, Lindzi Grejm, rekao je za drugu emisiju Foks njuza da će, nakon što se okonča tekući dvonedeljni odmor u Kogresu, predstaviti zakonsko rešenje koje bi trebalo da odobri zadržavanje dece u pritvoru i duže od 20 dana, "zaoštravanje naših standarda za dobijanje azila", kao i da dozvoli da deca migranata budu vraćena u centralnoameričke zemlje, što sada nije dozvoljeno nakon što su jednom ušli u SAD.

"Nikada to nećemo promeniti trupama i zidovima na granici", rekao je Grejm povodom imigracione krize u SAD. "To što radimo ne funkcioniše".

Dodao je, "ukoliko spuste jedno stopalo u Sjedinjene Države", migranti mogu da traže azil. "Vest je puštena da ukoliko dođete sa detetom, nikada neće biti deportovani. Moramo da promenimo taj narativ. Trebaju nam trupe na granici. Treba nam zakon. Ali ovaj (američki) zakon je sulud".

XS
SM
MD
LG