Linkovi

Tužioci razmatraju nagodbe sa delom optuženih za upad u Kapitol


Federalni tužioci razmatraju moguće nagodbe za izjašnjavanje o krivici sa grupom optuženih za nasilni upad u zdanje Kapitola početkom januara optuženih za povezanost sa desničarskim pokretom Čuvari zakletve (Oath Keepers), rečeno je tokom sudskog pretresa povodom tog slučaja.

Naime, tužiteljka Ketrin Rakoci rekla je pred sudom da su američke vlasti pokrenule raspravu o mogućim sporazumima o priznanju krivice za najmanje 12 od 16 optuženih koji su povezani sa tim desničarskim pokretom. Inače, ta organizacija je usredsređena na kooptaciju u svoje redove aktuelnog i bivšeg vojnog, policijskog i osoblja hitnih službi.

Nevladina organizavija Južni pravni centar za siromaštvo tu organizaciju označava jednom od najvećih radikalnih antivladinih grupa u Sjedinjenim Državama.

Tri okrivljene osobe koje su označene kao pripadnici te desničarske organizacije izjasnile su se o krivici po optužbama za za pobunu i dogovorili saradnju sa istražiteljima.

U odvojenom pretresu pred federalnim sudom u Vašingtonu Metju Karl Mazoko, iz San Antonija u američkoj državi Teksas priznao je krivicu za nasilničko ponašanje u zdanju Kapitola. U sudskim dokumentima zaveden je kao osoba koja je na profilu društvene mreže Fejsbuk postavio fotografiju pred sedištem američkog Kongersa – uz potpis: “Kapitol je naš”. Takođe, uočljiv je na video snimcima među masom koja je provalila u unutrašnjost sedišta američke zakonodavne vlasti.

Izricanje presude Mazoku zakazano je za 4. oktobar.

Podsetimo, pet osoba je preminulo uključujući i policajca koji je obezbeđivao Kapitol, kada su stotine pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa nasilno upale u zdanje u kom se nalazi američki Kongres pokušavajući da zaustave potvrdu pobede Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima prošlog novembra.

Protest Trampovih pristalica pred zgradom Kongresa
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

XS
SM
MD
LG