Linkovi

Advokati demantuju da je Tramp podsticao nasilje, demokrate kažu da ne može da se odbrani


ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa (Foto: AFP / ZACH GIBSON)
ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa (Foto: AFP / ZACH GIBSON)

Dan uoči početka suđenja bivšem predsedniku SAD po optužnici da je podstakao smrtonosni napad na američki Kapitol 6. januara, advokati Donalda Trampa su u ponedeljak negirali da je on ohrabrivao nasilje, dok su demokrate poručile da Tramp nema validnu odbranu.

Trampov pravni tim, koji pokušava da ubedi 100 članova Senata da Trampa ne proglase krivim i da mu ne zabrane da se ponovo kandiduje za federalni položaj, je u podnesku uoči suđenje naveo da je suđenje "drski politički potez" demokrata i da je cilj da se "ućutkaju politički protivnici i manjinska stranka".

Takođe je ustvrdio da je proces opoziva protiv jednog bivšeg predsednika neustavan. Optužnica za podsticanje pobune, koju je Predstavnički dom usvojio 13. januara, usredsređena je na Trampovo obraćanje pristalicama 6. januara pre nego što su stotine nasilno upale u zgradu Kongresa. Tokom nemira je preminulo pet osoba, među kojima je jedan policajac, dok su članovi Kongresa bili primorani da se kriju.

"Dokazi o postupcima predsednika Trampa su ubedljivi. On nema valjan izgovor ili odbranu za svoje poteze. Njegovi napori da izbegne odgovornost nemaju nikakvog efekta", napisalo je u svom podnesku devet članova Predstavničkog doma iz Demokratske stranke, koji će na suđenju u Senatu imati ulogu tužioca.

Advokati odbrane naveli su da je Tramp govorio samo "figurativno", kada je rekao pristalicama da idu na Kapitol i "pakleno se bore" dok je u Kongresu u toku bio proces formalne potvrde izborne pobede demokrate Džoa Bajdena.

"U njegovom govoru nema aluzija ili ohrabrivanja pobune, nemira, kriminalnih dela ili bilo kakvog fizičkog nasilja", napisali su Trampovi advokati i dodali da Ustav "ne predviđa opoziv građanina koji nije na položaju". Trampov četvorogodišnji mandat okončan je 20. januara.

Agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore, prenosi da bi suđenje trebalo da počne debatom i glasanjem o tome da li je suđenje neustavno zato što Tramp više nije predsednik.

Trampovi advokati takođe su naveli da je njegov govor zaštićen Prvim amandmanom Ustava (koji garantuje slobodu govora), ali su demokrate ocenile da je taj argument "u potpunosti neosnovan".

Najmanje 6 od 170 optuženih za opsadu Kapitola pokušalo je da prebaci određenu odgovornost na Trampa

U međuvremenu, Trampove neosnovane tvrdnje o pokradenim izborima i govor pre nemira izazvali su podele u Republikanskoj stranci. Deset republikanaca u Predstavničkom domu glasalo je za Trampov opoziv.

Da bi Tramp bio osuđen u Senatu, potrebno je da za to glasa dvotrećinska većina. To znači da bi 17 republikanaca trebalo da sa svih 50 demokrata glasa za Trampovu osudu. Na osnovu ranijih proceduralnih glasanja i javnih komentara, malo je verovatno da će se to dogoditi.

45 od 50 republikanaca u Senatu je prošlog meseca podržalo neuspešni pokušaj da se slučaj protiv Trampa odbaci kao neustavan. Tramp je prvi američki predsednik koji je opozvan dva puta i prvi kojem će biti suđeno nakon napuštanja položaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG