Linkovi

Više od 300 optuženih i 280 privedenih zbog nasilnog upada u Kapitol


Protest pristalica bivšeg predsednika Trampa pred zgradom Kapitola
Protest pristalica bivšeg predsednika Trampa pred zgradom Kapitola

Više od 300 ljudi optuženo je za učešće u nasilnom upadu u kompleks Kapitola, dok ih je najmanje 280 privedeno, izjavio je Džon Karlin, vršilac dužnosti zamenika državnog tužioca.

Istraga protiv osoba za koje postoje sumnje da su odgovorne vodi se u do sada nezapamćenom obimu i brzinom. Počinioci moraju da odgovaraju i tako će i biti”, rekao je Karlin.

Podatke o istrazi pravosudni zvaničnik izneo je dan pošto je vršilac dužnosti šefa policije Kapitola Jogananda Pitmen saopštila da su pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa, koje su izvele prošlomesečni napad na Kapitol, nagovestile da žele - kako se izrazila - da raznesu to zdanje i ubiju članove Kongresa.

Ona je rekla da je zabrinuta da bi napad mogao da se organizuje tokom obraćanja predsednika Džozefa Bajdena, istovremeno zatraživši da se ne popuštaju mere bezbednosti oko kompleksa.

Trampove pristalice upale su 6. januara u zgradu Kongresa u pokušaju da spreče potvrđivanje Bajdenove izborne pobede, pošto je Tramp neosnovano tvrdio da su izbori pokradeni.

Napad je odložio proces potvrde za nekoliko sati, s obzirom na to da su članovi Kongresa bili primorani da se sklone na bezbedno mesto. Pet osoba je stradalo u nasilju, uključujući i pripadnika policije Kapitola.

XS
SM
MD
LG