Linkovi

Uragan Nikolas stigao do kopna u Teksasu


Inače zakrčena glavna ulica nedaleko od Teksaškog medicinskog centra gotovo je prazna dok žitelji čekaju vetar i kiše koje donosi tropska oluja Nikolas, 13. septembra 2021, u Hjustonu, Teksas. (Foto: AP, Meg Kinnard)
Inače zakrčena glavna ulica nedaleko od Teksaškog medicinskog centra gotovo je prazna dok žitelji čekaju vetar i kiše koje donosi tropska oluja Nikolas, 13. septembra 2021, u Hjustonu, Teksas. (Foto: AP, Meg Kinnard)

Uragan Nikolas zvanično je u utorak rano ujutru zvanično stigao do kopnas duž jugoistočne obale Teksasa.

Nacionalni centar za uragane saopštava da je Nikolas stigao na kopno nešto posle ponoći po lokalnom vremenu (0530 GMT) na istočnom delu teksaškog poluostrva Matagorda, oko 15 kilometara zapadno-jugozapadno od Sardžent Biča.

Oluja sa sobom nosi maksimalne održive vetrove od 120 kilometara na sat, što je čini olujom kategorije 1 na petostepenoj skali koja meri najveću održivu brzinu vetra i destruktivni potencijal oluje. To je šesti po imenu uragan u sezoni uragana na Atlantiku 2021.

Nikolas je već počeo da proizvodi jake kiše i jak vetar duž delova Teksasa i susedne Luizijane pre nego što se spustio na kopno. Prognostičari očekuju da će uragan putovati sjeveroistočnim putem izvan grada Hjustona pre nego što se tokom dana preseli u Luzijanu.

Prognostičari su proglasili uraganski sat, izdali upozorenja na uragane i upozorenja na olujne udare za nekoliko zajednica duž obale Teksasa, uz vjerovatnoću situacija opasnih po život, poput poplava. Očekuje se da će Nikolas u sredu proizvesti između 15 i 30 centimetara kiše duž regiona.

Nacionalni centar za uragane takođe kaže da postoji šansa za "tornado ili dva" duž gornjeg Teksasa i jugozapadne obale Luizijane do utorka ujutro.

Hjuston, grad izložen poplavama, poplavljen je 2017. tokom uragana Harvi, koji je tokom četiri dana na grad ispustio oko 15 centimetra kiše (60 inča).

"Slušajte lokalna upozorenja o vremenskim prilikama i poslušajte lokalne savete o tome šta je ispravno i bezbedno učiniti, i preživećete ovu oluju kao što ste imali i mnoge druge oluje", rekao je guverner Teksasa Greg Abot na konferenciji za novinare u Hjustonu u ponedeljak.

Prognostičari kažu da će Nikolas verovatno postepeno oslabiti u naredna dva ili tri dana.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG