Linkovi

Uragan Olaf napreduje prema letovalištu Los Kabos u Meksiku


Uragan Olaf iznad pacifičke obale Meksika, 9. septembra 2021.

Tropska oluja Olaf ojačala je u četvrtak na Pacifiku do nivoa uragana dok se okretala prema letovalištu Los Kabos na meksičkom poluostrvu Baja (Donja) Kalifornija, rekli su meteorolozi.

Olaf nosi maksimalni vetar od 145 kilometara na sat, što ga je svrstalo u uragan prve kategorije, najniži na petostepenoj Safir-Simpson skali, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane.

U 19 časova po lokalnom vremenu (00:00 GMT u petak) oluja se nalazila oko 72 km (45 milja) jugoistočno od primorskog letovališta Kabo San Lukas i kretala se severozapadno brzinom od 16 km/h, izvestilo je.

Meksička nacionalna meteorološka služba upozorila je da će Olaf verovatno izrazti do oluje kategorije 2.

Upozorenje zbog uragana bilo je na snazi za deo obale Baja Kalifornia od Los Bariles do Kabo San Lazaro.

Očekivalo se da će se oluja u četvrtak uveče i u petak premestiti blizu ili iznad južnog dela poluostrva, rekli su prognostičari.

"Treba požuriti sa završavanjem priprema za zaštitu života i imovine", saopštio je centar za uragane.

Očekivalo se da će opasan olujni talas biti praćen velikim, opasnim talasima u blizini obale, dodaje se, i upozorava se da bi obilne padavine mogle da izazovu "značajne poplave i klizišta opasna po život".

Vlasti su postavile skloništa za oluju, a školama u državi Baja Kalifornija Sur rečeno je da u petak ostanu kod kuće.

Luke su zatvorene za manje brodove, a otkazana su 24 leta na aerodromima Los Kabos i La Paz.

Uragan dolazi u trenutku kada se Meksiko još oporavlja od zemljotresa jačine 7,1 stepena i velikih poplava u delovima zemlje.

XS
SM
MD
LG