Linkovi

Centar za uragane SAD najavljuje verovatno formiranje tropske oluje na Karibima


This satellite image provided by the National Oceanic and Atmospheric Administration shows a tropical storm east of Puerto Rico in the Caribbean, at 7:50 a.m. EST, Aug. 10, 2021.
This satellite image provided by the National Oceanic and Atmospheric Administration shows a tropical storm east of Puerto Rico in the Caribbean, at 7:50 a.m. EST, Aug. 10, 2021.

Prognostičari američkog Nacionalnog centra za uragane kažu da će vremenski sistem na jugu Kariba i njegovo kretanje prema Portoriku verovatno formirati tropsku oluju.

U svom najnovijem izveštaju, Centar je saopštio da je njegova matična agencija, Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA), poslala u utorak avion u sistem koji se naziva Potencijalni tropski ciklon šest. Izveštaji iz aviona ukazuju na to da je oluja imala maksimalne održavajuće vetrove blizu 55 kilometara na čas sa većim udarima, ali nije primetila dobro definisanu zatvorenu cirkulaciju.

Prognostičari kažu da se očekuje postepeno jačanje i da se očekuje da će sistem u sredu postati tropska oluja. Predviđena putanja prolazi nedaleko ili iznad američkih Devičanskih ostrva i Portorika kasnije u sredu i sredu uveče. Upozorenja o tropskim olujama postavljena su za ta područja.

Potencijalna prognoza oluje pokazala je da bi verovatno pretila obali Floride krajem sledeće nedelje, ali prognostičari su rekli da je prerano za izvođenje takvih predviđanja sa sigurnošću.

U svojoj prognozi uragana za 2021. ranije ove godine, prognostičari NOAA su predvideli da će tokom sezone uragana, koja traje od juna do 30. novembra, Sjedinjene Države doživeti između šest i 10 uragana, od kojih su tri do pet velikih oluja.

Rekli su da postoji 60 odsto šanse da bi sezona mogla biti intenzivnija od toga, ali ni blizu rekordne sezone 2020. godine, u kojoj je bilo 14 uragana, od kojih sedam velikih.

XS
SM
MD
LG