Linkovi

SAD dupliraju fondove u pripremi za štetu od uragana


Predsednik Džo Bajden učestvuke u brifingu za medije pred predstojeću seconu uragana na Atantiku, u sedištu FEMA, 24. maja 2021.
Predsednik Džo Bajden učestvuke u brifingu za medije pred predstojeću seconu uragana na Atantiku, u sedištu FEMA, 24. maja 2021.

Uoči, kako se predviđa, natprosečne sezone uragana u Atlantskom basenu, američka vlada udvostručuje sredstva za pripremu zajednica za takve oluje ili druge ekstremne vremenske događaje.

"Moramo biti spremni kada se dogodi katastrofa", rekao je predsednik Džo Bajden u poseti sedištu Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) u ponedeljak popodne.

"Današnji brifing je kritičan podsetnik da nemamo ni trenutak za gubljenje u pripremama za 2021. godinu", rekao je predsednik u FEMA-i, neposredno pre nego što je upoznat sa prognozama za ovogodišnju sezonu uragana.

Bajden se takođe osvrnuo na rizike od požara u Kaliforniji i drugim zapadnim državama.

"Ovde sam danas da bih jasno stavio do znanja da ne želim ništa manje od spremnosti za sve ove izazove", rekao je predsednik.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu predviđa 60 odsto šanse za natprosečnu sezonu atlantskih oluja sa šest do 10 verovatnih uragana.

Prošla godina bila je rekordna sezona uragana u Sjedinjenim Državama sa 30 oluja koje su dobile imena, od kojih je pet stiglo do američkog kopna u državi Luiziana.

Obale Luizijane i Floride posebno su osetljive na porast nivoa mora, čak i bez jakih oluja.

"Svakako, veći deo Južne Floride bez daljih akcija - i veći deo Luizijane oko područja Nju Orleansa - mogao bi biti pod vodom i još češće regularno potapan. To će dovesti u opasnost mnogo života i infrastrukture", rekla je Šeri Gudman, viša saradnica u Polarnom institutu Vilson Centra i Programu za zaštitu životne sredine i bezbednost.

Sve u svemu, prema vladinim zvaničnicima, 22 odvojene vremenske i klimatske katastrofe prouzrokovale su štetu od skoro 100 milijardi dolara.

"FEMA će 2021. godine obezbediti milijardu dolara za program izgradnje otporne infrastrukture i zajednica (BRIC), čiji će deo biti usmeren na ugrožene zajednice", navodi se u saopštenju Bele kuće kojim se najavljuje finansiranje.

Ranije tokom dana, Bela kuća je takođe najavila da će američka svemirska agencija NASA prikupiti sofisticiranije klimatske podatke kao deo novog koncepta misije za opservatoriju Zemlje.

"NASA-in sistem opservacije Zemlje biće nova konstrukcija naprednih svemirskih sistema za posmatranje Zemlje, pružajući svetu do sada neviđeno razumevanje kritičnih interakcija između Zemljine atmosfere, kopna, okeana i ledenih procesa. Ovi procesi određuju kako će se promenljiva klima odvijati na regionalnom i lokalnom nivou, na kratkoj i dugoročnoj vremenskoj skali", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Bajden je prošle nedelje naložio saveznim agencijama da identifikuju i obelodane opasnosti od klimatskih promena. Uredbom se takođe zahteva od onih koji imaju ugovore sa federalnom vladom da identifikuju sopstvene rizike koji su u vezi sa klimatskim promenama.

"Zaista moramo biti sposobniji da upravljamo klimom kao multiplikatorom pretnjom", dodala je Gudman, koja je takođe viša strateškinja Centra za klimu i bezbednost. Dosadašnje akcije Bajdenove administracije nazvala je "vrlo sveobuhvatnim i naprednim nizom napora".

XS
SM
MD
LG