Linkovi

Ajda se približava obali SAD kao "ekstremno opasan" uragan


Uragan Ida pogodio je Kubu i izazvao snažne vetrove i visoke talase
Uragan Ida pogodio je Kubu i izazvao snažne vetrove i visoke talase

Uragan Ajda, koji je u petak pogodio Kubu, mogao bi u nedelju da pogodi severni deo obale Meksičkog zaliva, odnosno prostor oko Luizijane prognozira Nacionalni centar za uragane.

Oko uragana će se, preko Meksičkog zaliva, u subotu pomeriti severno ka kopnu.

"Očekuje se da Ida bude ekstremno opasan uragan kada se u nedelju približi obali Meksičkog zaliva", piše u saopštenju.

Gradonačelnica Nju Orleansa LaToja Kantrel naredila je da se evakuišu svi koji žive van sistema nasipa koji štite grad od poplava. Nije saopštila koliko ljudi živi u tim delovima ali je upozorila građane koji imaju zdravstvene probleme i druge specijalne potrebe da brzo napuste ugroženo područje.

Gradonačelnica Baton Ruža Šeron Veston Brum potpisala je deklaraciju o vanrednoj situaciji i rekla da je grad rasporedio vreće s peskom na osam strateških lokacija pripremajući se za dolazak oluje.

Guverner Luizijane Džon Bel Edvards proglasio je vanredno stanje u četvrtak a u petak rekao da je od predsednika Bajdena zatražio federalno proglašenje hitne situacije i pre nego što Ida stigne do američkog tla.

Ajda je dostigla status uragana mnogo brže nego što su meteorolozi očekivali.

Centar za upozoravanje na uragane prethodno je saopštio da je avion za lov na uragane Vazduhoplovnih rezevnih snaga utvrdio da se Ida formirala i da se nalazi oko 160 kilometara zapadno-jugozapadno od Jamajke, krećući se severozapadno brzinom od oko 22 kilometara na čas.

Oluja je imala maksimalne stabilne vetrove brzine od oko 65 kilometara na čas. Prognostičari su saopštili da očekuju da će ojačati u uragan dok se bude kretala zapadno od Kube i ka južnom Meksičkom zalivu.

"Postoji sve veći rizik od olujnih udara opasnih po život, oštećujućih uraganskih vetrova i obilnih padavina u nedelju i ponedjeljak, posebno duž obale Luizijane", saopšteno je iz centra za uragane.​

XS
SM
MD
LG