Linkovi

Desetine mrtvih u poplavama na istočnoj obali SAD posle uragana Ajda


Bujična poplava u Filadelfiji
Bujična poplava u Filadelfiji

Najmanje 45 osoba, od Merilenda do Konetikata, poginulo je u nevremenu izazvanim vremenskim sistemom koji je posljedica uragana Ajda, prenosi agencija Asošijeted pres.

Oluja je dovela do obilnih padavina, izlivanja reka i potoka i velikih poplava u severoistočnom delu Sjedinjenih Država, regionu koji nije očekivao tako ozbiljan nalet Ajde.

Najmanje 23 osobe poginule su u Nju Džersiju, rekao je guverner te države Fil Marfi.

Najmanje 12 osoba je stradalo u Njujorku, saopštila je policija - jedna u automobilu a 11 u poplavljenim stanovima u podrumu, koji često služe kao relativno priuštivi domovi u jednom od najskupljih gradova za stanovanje.

Zvaničnici su saopštili da je najmanje pet osoba poginulo u Pensilvaniji - među kojima jedna na koju je palo oboreno stablo, dok se druga udavila u automobilu dok je pokušavala da pomogne suprugi da pobegne. U Konetikatu, preminuo je policajac nakon što su njegovo vozilo odnele bujične poplave. Jedna osoba je preminula u Merilendu.

Poplavljene ulice u državi Njujork
Poplavljene ulice u državi Njujork

Oluja je pogodila severoistok Sjedinjenih Država samo tri dana nakon što je razorila veći deo jugoistočne države Luizijane, saopštile su vlasti.

U Njujorku je palo toliko kiše da je lokalna Nacionalna meteorološka služba izdala prvo hitno upozorenje zbog poplava za taj grad i susedni Njuark u Nju Džersiju.

Služba je objavila da je rekordnih osam centimetara kiše palo u čuvenom njujorškom Central parku za samo sat, a mnoge ulice brzo su pretvorene u reke, ostavljajući automobile, pa čak i prigradske autobuse potopljene.

Gradski sistem metroa bio je toliko poplavljen da je gradska uprava za saobraćaj zatvorila sve linije osim jedne.

U četvrtak su u toku bili napori da se obnovi javni saobraćaj za milione stanovnika gusto naseljeneg gradskog područja.

Guverneri Njujorka i Nju Džersija zatražili su od građana da ne izlaze napolje, dok ekipe čiste puteve i pokušavaju da obnove železnički saobraćaj i prevoz podzemnom železnicom.

"Vožnja nije bezbedna, Naše ekipe raščišćavaju puteve i potrebno je da se svi sklone kako bi mogle bezbedno da urade svoj posao", tvitovao je guverner Nju Džersija Fil Marfi.

Na međunarodnom aerodromu Liberti u Njuarku zabeleženo je i više od osam centimetara kiše, što je primoralo zvaničnike da obustave sve letove, a toranj kontrole letenja je privremeno evakuisan zbog upozorenja na tornado. Delovi aerodroma su poplavljeni, što je primoralo nadležne da premeste putnike na više spratove aerodromskih zgrada. Guverner je proglasio vanredno stanje za celi Nju Džersi.

Gradonačelnik Njujorka proglasio je vanredno stanje u gradu, koje uključuje zabranu kretanja za sva vozila osim za hitne službe do pet sati ujutro po lokalnom vremenu, dok je guvernerka države Njujork Keti Hočul izdala sličnu uredbu za celu državu.

Sve više žrtava nevremena na istočnoj obali SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Velike poplave su takođe prijavljene u susednoj državi Pensilvanija, gde su bile u toku spasilačke operacije, a evakuaisano je i nekoliko malih gradova.

U toj državi su poplavljeni autoputevi i automobili i poremećen železnički saobraćaj, a gradski zvaničnici su za četvrtak predvideli "istorijske poplave" dok nivoi reka i dalje rastu.

Upozorenja na tornado bila su izdata za delove Nju Džersija, Pensilvanije i Delavera, dok je čak 230.000 ljudi ostalo bez struje u Pensilvaniji, Njujorku i Nju Džersiju.

Olujni sistem pogodio je i delove obližnje savezne države Merilend, gde je najmanje jedna osoba poginula, a još jedna se vodi kao nestala nakon jakih kiša koje su poplavile stambeni kompleks u gradu Rokvil, nedaleko od Vašingtona. Tornado je takođe pogodio deo Anapolisa, glavnog grada države Merilend.

Tornado je pogodio i mesto Malika Hil, u Nju Džersiju.

Ajda je oslabila na nivo posttropskog ciklona nakon što je u nedjelju pogodila obalu kao uragan kategorije četiri sa maksimalnim stalnim vetrovima od 240 kilometara na sat, i jedna od nasnažnijih oluja koja je ikada pogodile kopno Sjedinjenih Država.

Snabdevanje strujom se polako obnavlja u Nju Orleansu nakon što je Ajda oštetila ili uništila osam električnih dalekovoda koji snabdijevaju grad i veći deo južne Luizijane.

Državne vlasti i regionalno komunalno preduzeće Enterdži rekli su da bi moglo proći čak 30 dana pre nego što se snabdevanje strujom u potpunosti obnovi, a stanovnici su ostali bez klima uređaja koji su im ublažavali posledice velikih vrućina u pozno leto, kao i bez hrane i tekuće vode.

Stanovnici u celom regionu satima su čekali u dugim redovima na benzinskim pumpama kako bi kupili gorivo potrebno za pokretanje prenosivih električnih generatora za snabdevanje svojih domova električnom energijom.

Guverner Džon Bel Edvards i gradonačelnica Nju Orleansa Latoja Kantrel pozvali su stanovnike koji su se evakuisali pre dolaska Ajde da se ne vraćaju u svoje domove tokom krize.

Američki predsednik Džo Bajden trebalo bi u petak da poseti Luizijanu.

XS
SM
MD
LG