Linkovi

Uragan Ajda: Životne priče o spasavanjima, herojstvu i ljudskim tragedijama


Automobil potopljen ulici u poplavi koju je izazvao uragana Ajda, u Somervilu, Nju Džersi, 2. septembra 2021.
Automobil potopljen ulici u poplavi koju je izazvao uragana Ajda, u Somervilu, Nju Džersi, 2. septembra 2021.

Priče o nesebičnosti i herojstvu - i o smrtonosnim odlaganjima i srceparajućim propuštenim prilikama - pojavljuju se nakon što su ostaci uragana Ajda, najsmrtonosnije oluje koju je nacija videla od 2017. godine, pogodili severoistok uz rekordne padavine koje su poplavile puteve i kuće, usmrtivši na desetine ljudi.

Ajda je prethodno uništila delove Luizijane i Misisipija, nakon što je izašla na obalu kao jedan od najjačih uragana koji je pogodio SAD.

Evo nekih priča o žrtvama - i o onima koje su za dlaku izebli smrt:

KVEJKERTAUN, Pensilvanija

Dok se njihovo vozilo punilo vodom u poplavi u severnom predgrađu Filadelfije kasno u sredu, Donald Bauer pomogao je svojoj supruzi Ketrin da izađe iz kola kroz razbijeno zadnje vetrobransko staklo.

"Moj otac je počeo da gura moju mamu i govori joj da ide, ide i ide", rekao je njihov sin Darbi Bauer. "Sve čega se ona seća iz guranja iz auta bilo je to što ju je poslednji put dodirnuo i vikao joj da ide".

Ketrin Bauer se uhvatila za drvo i posmatrala kako nadolazeća voda odnosi njihov "Mazda" terenac izvan vidokruga. Spašena je sat vremena kasnije.

Telo Donalda Bauera pronađeno je sledećeg jutra. Još je bio u vozilu.

Par je prisustvovao odbojkaškoj utakmici svoje kćerke i pokušavao je da se vrati u svoj dom u Perkiomenvilu u trenutku kada se oluja pogoršala i kada se njihova "Mazda" ugasila i počela da pluta.

Darbi Bauer je rekao da je njegov otac, 65-godišnji penzionisani vozač školskog autobusa, "100 posto" spasio majčin život.

"Bez njegove pomoći, mislim da ne bi izašla iz automobila", rekao je.

Donald Bauer je "imao jedno od najvećih srca koje smo poznavali", rekao je njegov sin. "Bio je nesebičan do poslednjeg trenutka".

ELIZABET, Nju Džersi

Četiri osobe su poginule u ovom malom, industrijskom gradu kada je nabujala reka Elizabet projurila kroz stambeni kompleks, zarobljavajući ljude u njihovim domovima. Ali bilo je i situacija u kojima su spašeni životi.

Majka (87) Grega Tarnera nazvala ga je iz poplavljenog kompleksa zgrada u 20 sati u sredu da mu kaže da "voda probija u stan". Pokušao je da dotrči iz svoje kuće u drugom delu grada, ali su mu poplave preprečile put.

Tarner je dozvao vatrogasce koji su bili na ulici, koji su mu rekli: "Poplavljeni smo se, ali pokušaćemo da vas odvedemo tamo".

U međuvremenu, voda je stalno rasla.

Kada su spasioci stigli do Tarnerove majke nešto pre ponoći, voda joj je bila do vrata. Da bi došli do nje, morali su da iseku rupu na podu stana iznad njenog i da je povuku kroz plafon.

"Stajala je na sudoperi" kako bi se zadržala iznad nadolazeće vode, rekao je Tarner. "Sa 87 godina".

"Izgubila je sve", rekao je Tarner. "Idem u banku po novac da joj kupim cipele, odeću, donji veš. Moramo da idemo po njen lek, sve".

NJUJORK

Prikovana za vrata podrumskog stana svog dečka u Kvinsu, Darlin Hsju se borila da zadrži glavu iznad vode, dok je vrištala upomoć.

Prijatelji, komšije i građevinsko osoblje pozivali su 911 (broj za hitne slučajeve) 40 minuta, ali nisu mogli da dobiju vezu, rekao je njen bivši suprug Denis Hsju. Rekao je da je Darlinin dečko - upravnik zgrade - na kraju pozvao prijatelja iz policije upomoć, a pripadnici službi za hitne reakcije stigli oko 40 minuta nakon toga. Tada je već bilo prekasno.

Denis Hsju je rekao da je ljut zbog kašnjenja - ljut što sistem 911 omanuo i ljut je na ljude koji su ignorisali upozorenja o oluji i posle tražili spasavanje sa poplavljenih puteva, što je preusmerilo resurse službi za hitne slučajeve.

"Šta radite na autoputu? Dovodite u opasnost živote drugih ljudi", rekao je.

Darlin Hsju je radila za kompaniju za upravljanje nekretninama i uživala u sunčanju, plivanju, umetnosti, zanatima i igri sa decom.

Hsju je svoju bivšu suprugu opisao kao "vrlo ljubaznu i dragu osobu".

LAFIT, Luizijana

Nora Indovina je očajnički želela da pronađe nekoga ko će evakuisati njenu majku pre nego što je uragan Ajda izašao na obalu - i mislila je da je uspela.

"Poslednji put kada smo razgovarali, rekla sam joj da skupi stvari jer dolaze po nju", rekla je Indovina. "Pretpostavljam da nisu uspeli da dođu do nje".

Emili Bofon (65) ostala je zarobljena u svom domu u Lafitu i poginula je u poplavi. Njena dva voljena psa preživela su oluju.

Bofon je radila u kancelariji šerifa u Džeferson Perišu, prvo u ubiranju poreza, a kasnije u unosu prihoda, pre nego što se penzionisala pre pet godina.

Odlučila je da dočeka Ajdu, jer je i njen komšija takođe ostao i mislila je da bi joj mogao priteći u pomoć u slučaju nužde, rekla je Indovina. Ali voda je u nedelju tako brzo porasla da komšija nije uspeo da dođe do nje.

U petak i subotu Indovina je zvala nadežne pokušavajući da pronađe nekoga ko bi joj mogao pomoći u evakuaciji. "Rekla sam im da je na kiseoniku, tako da neće biti dobro ako nestane struje. Rekli su da će je izvući", rekla je Indovina, razgovarajući telefonom iz auta dok su ona i njena porodica putovali od Misurija do Louiziane.

"Bila je najbolja mama na celom svetu", rekla je.

NJUJORK

Oluja je besnela, a Kanriša "Nik" Ramskriet, koji je živeo u podrumskom stanu u Kvinsu, pozvao je prijatelja da kaže da on i njegova porodica odlaze.

Više se nije čuo sa njim.

"Mislili smo da je dobro. Ali moj sin ga je nazvao sledećeg jutra i nije mogao da ga dobije", rekla je majka njegovog prijatelja, Ahilia Arđun.

Kasnije su stigle vesti koje su parale srce: Nik i njegova majka nikada nisu izašli iz poplavljenog stana.

Imao je ambicije da ide u školu da bi naučio vodoinstalaterski ili neki drugi zanat, ili da možda postane inženjer, rekla je Arjun.

"Nik mi je bio kao sin", rekla je.

VUDBERI, Konektiket

Narednik Brajan Mol, 26-godišnji veteran policijskog odeljenja Vudberi, pozvao je pomoć u četvrtak oko 3:30 ujutru. Njegova drumska krstarica je bila odneta.

Policija je pretražila to područje roniocima, helikopterima, čamcima i dronovima. Konačno, nakon svitanja, pronašli su njegovo telo u nabujaloj reci. Hitna pomoć je pokušala da radi na njemu, ali je u bolnici proglašen mrtvim.

"Njegov tragični gubitak podsetnik je na opasnosti u koje se svakodnevno ulažu državni policajci i hitne službe prilikom reagovanja u hitnim slučajevima i zaslužuju naše najveće poštovanje", rekao je guverner Konektikata Ned Lamont u pisanoj izjavi. "Narednik Mol služio je ljudima u Konektiketu časno i posvećeno i za to će imati našu večnu zahvalnost i poštovanje".

NJUJORK

Roberto Bravo je prošle godine preživeo ozbiljan oblik Kovida 19, da bi nestao u svom poplavljenom podrumskom stanu.

66-godišnji penzionisani građevinski radnik privremeno se uselio u stambenu zgradu u Bruklinu u vlasništvu njegovog brata Pabla Brava, koji je pomagao Robertu da izađe.

Braća su došla u Sjedinjene Države iz Ekvadora osamdesetih godina prošlog veka da bi sebi obezbedili život.

"Mi smo priča o strancima, imigrantima, koji su došli ovde da žive, i koji žive pristojnim životom“, rekao je Pablo Bravo u petak kada su on i njegova porodica stigli da očiste stan. "U osnovi, došli smo ne samo da bismo sami rasli, već i da doprinesemo razvoju zemlje. Vredni smo ljudi".

Roberto, koji je bio razveden sa dvoje odrasle dece, uživao je provodeći vreme u obližnjem centru za starije građane. Prošle godine proveo je nekoliko nedelja u bolnici u borbi protiv Kovida 19.

"Veoma sam tužan što vidim da ide ovako", rekao je Pablo Bravo. "Kad pogledam sobu u kojoj je bio, pogledam sobu u kojoj se to dogodilo, naježim se... I dalje sam u šoku. Ne znam kako ću to podneti sutra ili sledeću nedelju".

VESTČESTER, Njujork

Četiri žrtve oluje identifikovane su u prigradskom okrugu Vestčester, uključujući rabina i dva profesora informatike na koledžu Jona koji nisu stigli kući u sredu nakon što su držali časove. Telo Kena Bajlija je pronađeno, dok je njegova supruga Fran, za koju vlasti veruju da je bila s njim u automobilu, nestala i strahuje se da je mrtva.

Predsednik koledža izdao je saopštenje u kojem poziva na molitve za "predane" profesore.

Vlasti su takođe pronašle telo 69-godišnjeg Semjuela Vajsmandla, koji se vozio iz okruga Rokland do svoje kuće u planini Kisko, kada se približio nadolazećim poplavnim vodama. Pozvao je svoju porodicu da im kaže da ima poteškoća u oluji, ali nisu mogli da dođu do njega na vreme.

Njegovo vozilo je na kraju potopljeno na ulaznoj rampi za park Soumil rivervaj. Vlasti su pronašle njegovo telo u blizini Route 119 u Elmsfordu.

Vajsmandl je bio sin rabina Majkla Dova Vajsmanla, koji je bio poznat po svojim naporima da spasi Jevreje tokom holokausta.

XS
SM
MD
LG