Linkovi

Eta se pomera prema Kajmanima, Bahamima i Kubi


Muškarac nosi trudnicu u potopljoj oblasti nakon prolastka uragana Eta, u Planeti, Honduras, 5. novembra 2020.
Muškarac nosi trudnicu u potopljoj oblasti nakon prolastka uragana Eta, u Planeti, Honduras, 5. novembra 2020.

Američki prognostičari saopštili su rano u subotu da će Eta, sada tropska depresija, "značajno ojačati" dok se pomera prema Bahanima, Kajmanskim ostrvima i Floridi.

Nacionalni centar za uragane (NHC) saopštio je da su upozorenja zbog oluje na snazi na Kajmanskim ostrvima, severozapadnim Bahamima i u nekoliko kubanskh pokrajina.

Nadgledanje oluje uvedeno je od istočne obale Floride do Sebastijan Inleta, Florida kiza do Kube.

Upozorenje na tropsku oluju znači da se olujni uslovi očekuju u roku od 36 sati, dok uvođenje nadzira zbog oluje znači da se olujni uslovi mogli pojaviti u roku od 48 sati.

Eta je poslednjih dana opustošila Centralnu Ameriku obilnim kišama koje su prouzrokovale poplave i klizišta koja su usmrtila najmanje 100 ljudi.

U svom najnovijem izveštaju, NHC je rekao da se Eta nalazi na oko 405 kilometara zapadno-jugozapadno od Velikog Kajmana i da se kreće sa maksimalno održivim vetrovima od 55 kilometara na čas.

Eta je u utorak u Nikaragvi stigla do obali kao snažni uragan kategorije 4, donoseći jake vetrove, jaku kišu, poplave i klizišta u višim nadmorskim visinama.

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca saopštila je u petak da je Eta prisilila hiljade ljudi da napuste svoje domove i da je prouzrokovala "značajnu štetu" na zgradama i domovima u Centralnoj Americi, uključujući Honduras, Gvatemalu i Panamu.

Eta je 28. proglašena oluja u sezoni atlantskih uragana 2020. godine, čime je postigla rekord u najprometnijoj sezoni oluja.

XS
SM
MD
LG