Linkovi

Tropska oluja Eta verovatno kao uragan stiže do Floride kasno u nedelju


A normally bustling Ocean Drive is shown during a downpour, Sunday, Nov. 8, 2020, on Miami Beach, Florida's famed South Beach. A strengthening Tropical Storm Eta cut across Cuba on Sunday, and forecasters say it's likely to be a hurricane before…

Tropska oluja Eta dobija na snazi i verovatno će postati uragan ponovo do trenutka kada stigne do države Florida u nedelju ili ponedeljak ujutro, kažu prognostičari.

Američki Nacionlni centar za uragane u Majamiju u nedelju je izdao upozorenje na uragan i olujne udare za Florida Kiz i južni vrh države. Guverner Ron DeSantis proglasio je u subotu vanredno stanje, a zvaničnici su zatvorili plaže i luke, obustavili javni prevoz i pozvali sve da ostanu kod kuće.

Eta je u vreme poslednjeg izveštaja u nedelju popodne imala maksimalno održavane vetrove od 100 kilometara na sat i kretala se severno-severozapadno brzino od 22 kilometra na sat iznad Floridskih tesnaca, saopštio je centar za uragane.

Kada je u utorak stigla do obale u Centralnoj Americi, Eta je bila oluja kategorije 4 na skali intenziteta uragana Safir-Simpson.

Oluja je iza sebe ostavila na stotine mrtvih ili nestalih širom centralnoameričkih zemalja Hondurasa, Gvatemale, kao i u Meksiku, koji se smatra delom Severne Amerike.

U Gvatemali spasioci još uvek tragaju za više od 100 nestalih u klizištu, jednom od mnogih pokrenutih kišom iz Ete, u San Kristobal Verapazu.

Eta je stigla duž južne i centralne obale Kube kao tropska oluja u nedelju, podižući reke i uzrokujući poplave duž obale, gde je evakuisano 25.000 ljudi, ali izveštaja o smrtnim slučajevima nema.

U međuvremenu, upozorenje na tropsku oluju na snazi je i za delove Bahama i delove obale Floride i Kizu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG