Linkovi

S. Koreja optužila SB UN za dvostruke standarde povodom svog raktetnog testa


Arhiva - Severnokorejski lider Kim Džong Un posmatra lansirarnje balističke rakete na nepoznatoj lokaciji u Severnoj Koreji, 31. jula 2019, na fotografiji nastaloj kao video-greb snimka severnokorejske KCTV.
Arhiva - Severnokorejski lider Kim Džong Un posmatra lansirarnje balističke rakete na nepoznatoj lokaciji u Severnoj Koreji, 31. jula 2019, na fotografiji nastaloj kao video-greb snimka severnokorejske KCTV.

Severna Koreja saopštila je u ponedeljak rekla da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pokazao dvostruke standarde pošto je odbor za sankcije svetske organizacije kritikovao nedavno testiranje rakete u toj zemlji kao kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija.

Severna Koreja je prošle nedelje lansirala novu vrstu taktičkih balističkih raketa kratkog dometa, što je podstaklo Vašington da zatraži okupljanje odbora za sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UNSC).

Na sastanku odbora u petak, Sjedinjene Države pozvale su na uvođenje dodatnih sankcija i pooštravanje sprovođenja postojećih mera, osudivši test kao kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija, prema rečima Đo Čol Sua, generalnog direktora za međunarodne organizacije u ministarstvu spoljnih poslova Severne Koreje.

Đo je rekao da je sastanak "osmišljen da negira pravo naše države na samoodbranu", upozoravajući da će smisliti "protivmeru".

"To predstavlja poricanje suverene države i očigledan dvostruki standard koji Savet bezbednosti donosi na osnovu 'rezolucija' Ujedinjenih nacija - direktnih proizvoda američke neprijateljske politike", rekao je Jo u izjavi koju je prenela zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA.

"Nema nikakvog smisla da samo naša ispravna samoodbrambena mera bude izdvojena za denuncijaciju, kada mnoge druge zemlje širom sveta ispaljuju sve vrste projektila u svrhu povećanja svoje vojne snage."

Izjava je stigla nakon što je Severna Koreja u subotu saopštila da je administracija američkog predsednika Džoa Bajnena preduzela pogrešan prvi korak i otkrila "duboko ukorenjeno neprijateljstvo" kritikujući njen samoodbrambeni test rakete.

XS
SM
MD
LG