Linkovi

Sestra Kim Džong Una upozorila Ameriku da "ne pravi probleme" ako želi mir


Kim Džong Un sa sestrom Kim Jo Džong
Kim Džong Un sa sestrom Kim Jo Džong

Kim Jo Džong, sestra lidera Severne Koreje Kim Džong Una kritikovala je vojne vežbe u Južnoj Koreji i upozorila američku administraciju da "ne pravi probleme" ako želi mir.

Ova izjava stiže na početku azijske turneje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa Pentagona Lojda Ostina koji će ove nedelje razgovarati sa zvaničnicima u Japanu i Južnoj Koreji.

"Koristimo priliku da upozorimo da se nova administracija SAD trudi da širi miris baruta po našoj zemlji. Ako želi mir, trebalo bi da se uzdrži od pravljenja problema, to je prvi korak" , prenela je severnokorejska državna agencija KCNA.

Severna Koreja je do sada odbijala pozive iz SAD da pokrene dijalog, saopštila je Bela kuća, što je promena u odnosu na prethodnu administraciju Donalda Trampa.

U toku je zajednička prolećna vojna vežba SAD i Južne Koreje, ali je ograničena na kompjuterske simulacije zbog pandemije koronavirusa i pokušaja da se pokrene dijalog sa Severnom Korejom.

"Vojne vežbe nikada ne mogu da idu zajedno sa dijalogom i saradnjom", rekla je Kim Jo Džong koja je i glasna kritičarka Južne Koreje.

Poručila je i da odnosi sa Južnom Korejom koji su počeli da se poboljšavaju 2018, neće biti lako obnovljeni i da Pjongjang prati "dalje provokacije".

XS
SM
MD
LG