Linkovi

Severna Koreja u saopštenju napala Bajdena povodom svoje raketne probe


Ri Pyong Čol, visoki zvančnik nadgleda probu, ddrugi vojni zvaničnici aplaudiraju nakon lansiranja novog taktičkog vođenog projektila, 25. marta 2021, na fotografiji koju je dan kasnije objavila severnokorejska Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Severna Koreja saopštila je u subotu da je američki predsednik Džo Bajden otkrio "svoje duboko ukorenjeno neprijateljstvo" prema Pjongjangu i da je zašao u pravo Severne Koreje na samoodbranu kritikujući njen najnoviji raketni test, saopštila je zvanična novinska agencija KCNA.

Severna Koreja je u petak tvrdila da je lansirala novi tip taktičke balističke rakete kratkog dometa. Bajden je rekao da je test prekršio rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali da je i dalje otvoren za diplomatiju sa Pjongjangom.

Ri Piong Čol, sekretar Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, rekao je da je test rakete imao samoodbrambeni karakter od pretnji koje kroz zajedničke vojne vežbe i napredno oružje predstavljaju Južna Koreja i Sjedinjene Države.

"Izražavamo duboku zabrinutost zbog osuda koje je prvi čovek SAD izneo zbog izvršenog probnog gađanja, vežbe koja predstavlja pravo naše države na samoodranu, kao kršenja 'rezolucija" UN i razotkrivanja duboko ukorenjenog neprijateljstva", rekao je Ri u saopštenju koje je prenela KCNA.

"Takve primedbe američkog predsednika predstavljaju neskriveno zadiranje u pravo naše države na samoodbranu i provokaciju prema njoj."

Ri je upozorio da bi se Vašington mogao suočiti sa "nečim što nije dobro" ako nastavi da daje "nepromišljene primedbe bez razmišljanja o posledicama".

XS
SM
MD
LG