Linkovi

Pjongjang testirao novu raketu, Bajden kaže da je Severna Koreja "prioritet"


Fotografija lansiranja novog projektila koju je objavila severnokorejska državna agencija KCNA

Severna Koreja saopštila je da je lansirala novi tip taktičke rakete kratkog dometa i tako pokazala da napreduje u razvoju svog arsenala. Raketna proba je objavljena malo pred konferenciju za novinare predsednika SAD Džoa Bajdena koji je rekao da je Severna Koreja prioritetno pitanje.

Kako je objavila severnokorejska državna agencija KCNA, nova raketa može da nosi i bojevu glavu tešku 2,5 tone, i da je nije lako uočiti i oboriti.

Američki predsednik je prethodno iz svoje spoljnopolitičke agende izostavio Severnu Koreju, a i državni sekretar SAD se nije fokusirao na Pjongjang kao izazov.

Međutim, ove raketne probe koje su prve za godinu dana, pokazale su da Pjongjang i dalje razvija oružje, uprkos razgovorima koji je Kim Džong Un vodio sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Bajden je istakao da SAD ostaju otvorene za diplomatske kontakte sa Severnom Korejom bez obzira na raketne probe, ali je i upozorio da će Amerika odgovoriti ako Pjongjang eskalira situaciju.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae In rekao je da su nove probe "zabrinjavajuće".

"Sada je trenutak da Južna i Severna Koreja i SAD nastave dijalog, a nikada nije poželjno otežavati razgovore", kaže Mun Džae In.

Od Pjongjanga se očekivalo da testira rakete na početku Bajdenovog mandata. Ipak, stručnjaci kažu da su ove probe ograničene.

"I dalje su na niskom nivou koji administraciji daje prostora, ali je njihov cilj da se popnu na listi prioriteta američke administracije", kaže Džon Deluri, profesor na južnokorejskom univerzitetu Jonsej.

Stejt department je saopštio da je lansiranje raketa protivno rezolucijama Saveta bezbednosti UN i da predstavlja pretnju regionu i međunarodnoj zajednici.

Odbor UN za sankcije Severnoj Koreji treba da se sastane u petak, na zahtev SAD.

XS
SM
MD
LG