Linkovi

Severna Koreja hakovala Fajzer, tvrdi Seul


ARHIVA - Severnokorejci za kompjuterskim terminalima u Saj-Tek kompleksu u Pjongjangu, 16. juna 2017. (Foto: AP)
ARHIVA - Severnokorejci za kompjuterskim terminalima u Saj-Tek kompleksu u Pjongjangu, 16. juna 2017. (Foto: AP)

Severna Koreja izvršila je sajber napad na američku farmaceutsku kompaniju "Fajzer" da bi ukrala njene podatke o vakcini protiv Kovida 19, prema informacijama obaveštajne agencije Južne Koreje.

Zvaničnici južnokorejske Nacionalne obaveštajne službe obavestili su o tome članove parlamenta u Seulu, na pretresu iza zatvorenih vrata.

To je drugi put u proteklih nekoliko meseci da je Pjongjang optužen za hakovanje farmaceutskih kompanija da bi došao do podataka o njihovom radu u izradi nove vakcine za koronavirus. Majkrosoft je u novembru saopštio da su hakeri iz Severne Koreje i Rusije pokušali da upadnu u sisteme nekoliko istaknutih kompanija, među kojima su Fajzer i njen nemački partner Bajontek.

Medicinska sestra drži bočicu Fajzer-Bajontek vakcine za Kovid-19 u centru za vakcinaciju u Nantu u Francuskoj, 29. januara 2021.
Medicinska sestra drži bočicu Fajzer-Bajontek vakcine za Kovid-19 u centru za vakcinaciju u Nantu u Francuskoj, 29. januara 2021.

Sevenokorejski lider Kim Džong Un je mesecima tvrdio da u njegovoj zemlji nema infekcija Kovidom 19, ali je brzo zatvorio granicu sa Kinom kada je pandemija počela da se širi. Odluka je osiromašenu Severnu Koreju odsekla od njenog suseda i glavnog trgovinskog i diplomatskog saveznika.

SZO odobrila dve vakcine Astra Zeneke

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u ponedeljak da je odobrila dve verzije vakcine koju su razvili Astra Zeneka i Oksford - za hitnu upotrebu, što znači da će narednih nedelja biti povećane globalne zalihe vakcina.

SZO kaže da su vakcine bezbedne za ljude starije od 18 godina i da će biti distribuisane kroz inicijativu COVAX, u zemljama sa prosečno srednjim i nižim primanjima.

Novoodbrene vakcine proizvode Astra Zeneka i SKBajo u Južnoj Koreji i Institut za serume u Indiji. Astra Zenekine vakcine inače čine većinu doza u inicijativi COVAX.

Dozvola SZO omogućava zemljama da ubrzaju svoje unutrašnje regulatorne procese kako bi dozvolili uvoz i davanje vakcina. Svetskoj zdravstvenoj organizaciji bilo je potrebno manje od mesec dana da proceni kvalitet, bezbednost i efikasnost dve vakcine i dozvoli hitnu upotrebu.

"Sada imamo sve elemente potrebne za brzu distribuciju vakcina, ali je i dalje potrebno da povećamo proizvodnju", izjavio je na brifingu za novinare u Ženevi generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

XS
SM
MD
LG