Linkovi

Severna Koreja glavna tema sastanka SAD-Japan-Južna Koreja


Arhiva - Vojnici Severne Koreje pred Osm kongres Raničke partije Koreje, na Trgu Kim II Sunga, Severna Koreja, 12. oktobra 2020.

"O svakom aspektu politike Severne Koreje" razgovara se u petak na sastanku savetnika za nacionalnu bezbednost iz Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana.

To je prvi takav tripatitni sastanak zemalja otkako je Džo Bajden postao predsednik SAD.

Razgovori se odvijaju usred značajnih razlika u politici prema Severnoj Koreji između Vašingtona, Seula i Tokija, tvrde analitičari.

Na dnevnom redu su nedavne raketne provokacije Severne Koreje, odgovor Pjongjanga na koronavirus i nedavne diplomatske diskusije Kine i Severne Koreje, rekao je američki zvaničnik, koji je novinarima u četvrtak rekao da je "naša namera duboka revizija koja će oživotvoriti naš predstojeći proces".

Sastanak u američkoj mornaričkoj akademiji u Anapolisu, u državi Merilend, usledio je nakon što je Severna Koreja isprobala krstareću raketu koja je pala u more, a zatim par balističkih projektila kratkog dometa.

"Sve što radimo u vezi sa Severnom Korejom, verujemo da moramo da radimo u partnerstvu i u skladu sa Japanom i Južnom Korejom", rekao je visoki zvaničnik administracije, pod uslovom anonimnosti.

"Malo je verovatno da će doći do bilo kakvih trilateralnog proboja u Anapolisu ili u narednoj godini pred predsedničke izbore u Južnoj Koreji", predvidela je Sju Mi Teri, viša saradnica i predsedavajuća za Koreju u Centru za strateške i međunarodne studije.

SAD traže promene

Razgovori u Mornaričkoj akademiji usledili su nakon putovanja državnog sekretara Entonija Blinkena i ministra odbrane Lojda Ostina u Japan i Južnu Koreju. Te posete imale su za cilj da pokažu da Bajden nastoji da ojača savezništvo SAD u Aziji nakon teške četiri godine pod prethodnom administracijom.

Bivši predsednik Donald Tramp kritikovao je Tokio i Seul kao "slobodne jahače" koji nisu doprineli dovoljno za sopstvenu odbranu pod američkim nuklearnim kišobranom. Tramp je tražio više novca od Japana i Južne Koreje, koje na svom tlu udomljuju brojne američke vojne baze.

Visoki zvaničnik administracije rekao je da će se razgovori u petak dotaći i drugih regionalnih pitanja od zajedničkog interesa, uključujući "tragičnu situaciju u Mjanmaru" i sve veću asertivnost Pekinga u Južnom kineskom moru.

"Veoma je važno za njih da se nađu 'na istoj stranici' i usko koordiniraju po pitanjima Kine i Severne Koreje. Ali veliki izazov predstavlja dovođenje Seula za sto", reakao je za Glas Amerike Dujeon Kim, pomoćnik višeg saradnika Indo-pacifičkog programa bezbednosti u Centru za novu američku bezbednost.

Južnokorejski predsednik Mun Đae-in smatra se nespremnim da se pridruži naporima za povećanje pritiska na Kinu, tim pre ako to uključuje otvorenu saradnju sa Japanom.

"Za učešće Seula u Kini i u trilateralnoj saradnji biće potrebno 'brdo' kreativnosti i spinovanja u najboljem slučaju“, predviđa Kim. "Antijapansko osećanje seže posebno duboko u Munovu bazu, do te mere da ne mogu da to razdvoje i sarađuju na zajedničkim izazovima poput Severne Koreje, za razliku od prethodne konzervativne vlade (u Južnoj Koreji)".

Bolja "atmosfera"

Juki Tatsumi, viši saradnik iz Stimson centra, slaže se sa tim i primećuje "veliku frustraciju" među onima u Vašingtonu zbog toga što Seul nastavlja da gura Tokio, svog bivšeg kolonizatora, po pitanjima iz istorije "u trenutku kada se u Pjongjangu dešavaju ozbiljnije stvari".

Osnovne razlike između Japana i Južne Koreje tokom istorije "ne mogu lako da se promene", složio se Teri. "Ali bar bi atmosfera trebalo da se donekle poboljša nakon 'totalnog dna' u odnosima između Japana i Južne Koreje poslednjih godina, jer je administracija Bajdena kao prioritet postavila da Seul i Tokijo budu više usklađeni ili bar manje suprotstavljeni. Biće bar demonstrirana saradnja, čak i ako supstanca nedostaje. Ali simboli se računaju mnogo".

Južna Koreja pomalo se zagreva za Japan, jer želi kvadrilateralni sastanak i sa Severnom Korejom na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju, nadajući se da bi to moglo dovesti do ponovnog uzleta, kaže Kim.

"Ali prilično je jasno da se Vašington i Seul spore oko vremena i uslova za samit SAD i Severne Koreje", rekao je Kim za VOA.

Tatsumi je rekao da Japan dijeli krivicu za stanje odnosa s Južnom Korejom, što koči napredak u trilateralni progres, jer "su potpuno oprezni prema trenutnoj vladi (u Seulu) i imaju nulti interes da na bilo koji način s njima stupe u kontakt".

Analitičari očekuju da će Pjongjang, kao odgovor na trilateralnu gužvu, reagovati privlačenjem pažnje.

"Severna Koreja će se verovatno uključiti u dalje provokacije, počevši polako da testira Bajdenovu administraciju i sve više pojačavajući pritisak ako ne dobije ono što želi", rekao je Teri za VOA. "Drugim rečima, oni će se verovatno vratiti na svoju proverenu taktiku da bi se pozabavili svakom novom administracijom."

XS
SM
MD
LG