Linkovi

Zakonodavci Severne Koreje žele ublažavanje sankcija pre ponovnih pregovora sa SAD


Arhiva - Severmokorejski lider govori na plenarnom Osmom zasedanju Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, na fotografiji koju je objavila KRT, 16. juna 2021.
Arhiva - Severmokorejski lider govori na plenarnom Osmom zasedanju Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, na fotografiji koju je objavila KRT, 16. juna 2021.

Severna Koreja želi da se ukinu međunarodne sankcije kojima se zabranjuje izvoz i uvoz naftnih derivata i metalnih proizvoda kako bi se ponovo pokrenuli pregovori o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Državama, rekli su u utorak južnokorejski zakonodavci.

Pjongjang je takođe zatražio ublažavanje sankcija na uvoz luksuzne robe kako bi mogao da nabavi dobra alkoholna pića i odela, rekli su poslanici nakon što ih je informisala glavna obaveštajna agencija Južne Koreje.

Brifing je usledio nedelju dana nakon što su dve Koreje obnovile telefonske linije koje je Severna Koreja suspendovala pre godinu dana.

Državni mediji Sjeverne Koreje u utorak nisu spomenuli bilo kakav novi zahtjev za ukidanje sankcija za ponovno pokretanje pregovora.

Zakonodavci Južne Koreje rekli su da su severnokorejski lider Kim Džong Un i južnokorejski predsednik Mun Đae-in izrazili volju da obnove poverenje i poboljšaju veze od aprila, a Kim je zatražio da se ponovo povežu telefonske "vruće" linije.

Rekli su i da je Severnoj Koreji potrebno oko milion tona pirinča, jer je njenu ekonomiju pogodila pandemija koronavirusa i loše vremenske prilike prošle godine.

Centralna banka Južne Koreje saopštila je prošle sedmice da je ekonomija Severne Koreje 2020. godine pretrpela najveću kontrakciju u poslednje 23 godine, jer je bila pogođena sankcijama Ujedinjenih nacija, merama zatvaranja zbog Kovida 19 i vremenskim neprilikama.

Mun je postavio poboljšanje diplomatskih i ekonomskih odnosa sa Severnom Korejom kao glavni prioritet, dok Sjedinjene Države već dugo insistiraju na tome da se odnosi sa Severnom Korejom ne mogu da se poboljšaju dok ne odustane od svojih nuklearnih i programa razvoja raketa.

Severna Koreja je od 2006. godine izvela šest nuklearnih proba i ispaljivala rakete sposobne da pogode SAD.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nametnuo je širok spektar sankcija Severnoj Koreji, uključujući entitete i pojedince u toj samozatvorenoj zemlji, zbog sprovođenja svojih programa nuklearnih i balističkih projektila, uprkos rezolucijama UN.

Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja takođe su uveli sankcije Severnoj Koreji, ali one nisu obavezujuće za druge zemlje.

Visoki zvaničnik u administraciji predsednika Džoa Bajdena rekao je Rojtersu u martu da Severna Koreja nije odgovorila na zakulisne diplomatske kontakte od sredine februara.

Bajdenova administracija je bila oprezna u javnom opisivanju svog pristupa Severnoj Koreji, rekavši da sprovodi sveobuhvatan pregled politike nakon angažmana bivšeg predsednika Donalda Trampa sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Severna Koreja nije testirala nuklearno oružje ili svoje interkontinentalne balističke rakete najvećeg dometa (ICBM) od 2017. godine, uoči istorijskog sastanka u Singapuru između lidera Kim Džong Una i Trumpa 2018. godine.

Na tom sastanku, niti na dva naredna, nije uspelo ubeđivanje Severne Koreje da odustane od nuklearnog naoružanja ili svog raketnog programa.

Nezavisni posmatrači sankcija UN otkrili su da je Severna Koreja održavala i razvijala svoje programe nuklearnih i balističkih raketa tokom 2020. godine kršeći sankcije, pomažući im u finansiranju sa oko 300 miliona dolara ukradenih sajber hakovanjem.

XS
SM
MD
LG