Linkovi

S. Koreja osudila okonačanje smrenica SAD za ograničavanje raketnog naoružanja J. Koreje


Arhoiva - Ljudi gledaju TV program sa fotografijama severnokorejskog lidera Kim Džong Una i predsednika SAD Džoa Bajdena, na železničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, 26. marta 2021.

Severnokorejski državni mediji kritikovali su u ponedeljak nedavni raskid pakta između Sjedinjenih Država i Južne Koreje koji je ograničavao razvoj balističkih raketa Južne Koreje, nazivajući to znakom "sramotnog dvostrukog dogovora" Vašingtona.

Južnokorejski predsednik Mun Đae In najavio je ukidanje zajedničkih smernica za rakete koje su ograničile razvoj balističkih projektila u zemlji na domet od 800 kilometara nakon njegovog prvog samita sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom ranije ovog meseca.

Severnokorejska zvanična novinska agencija KCNA prenela je članak Kima Miong Čola, kojeg je opisala kao "kritičara međunarodnih odnosa", u kojem optužuje Sjedinjene Države za primenu dvostrukih standarda u nastojanju da zabrani Pjongjangu razvoj balističkih projektila.

Sjedinjene Države su "uronjene u konfrontaciju uprkos tome što žele da vode dijalog", rekao je Kim. "Korak ukidanja je oštar podsetnik na američku neprijateljsku politiku prema DNRK i njeno sramno dvostruko dogovaranje".

Demokratska Narodna Republika Koreja (DNRK) službeno je ime Severne Koreje.

Cilj Severne Koreje su Sjedinjene Države, a ne vojska Južne Koreje, i suprotstaviće se državama na "principu snaga za snagu", napisao je Kim.

Kim je takođe kritikovao Muna što je pozdravio ukidanje smernica, nazvavši to "odvratnim, nepristojnim".

"Sada kada su vlasti SAD i Južne Koreje jasno izrazile svoju ambiciju agresije, više nemaju razloga da krive DNRK što jača svoje odbrambene sposobnosti", dodao je Kim.

XS
SM
MD
LG