Linkovi

Severna Koreja upozorila na "ozbiljan" incident sa koronavirusom


Arhiva - Pripadnik severnokorejske javne bezbednosti zaustavlja taksi radi dezinfekcije, u sklopu napora protiv širenja Kovida 19, na putu na ulazu u Vosan, pokrajina Kangvon, Severna Koreja, 29. oktobra 2020
Arhiva - Pripadnik severnokorejske javne bezbednosti zaustavlja taksi radi dezinfekcije, u sklopu napora protiv širenja Kovida 19, na putu na ulazu u Vosan, pokrajina Kangvon, Severna Koreja, 29. oktobra 2020

Severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je da je "ozbiljan incident" zapretio naporima za sprečavanje širenja koronavirusa u njegovoj zemlji - što je retko viđeno priznanje Pjongjanga, koji tvrdi da u Severnoj Koreji nema Kovida 19.

Na sastanku Politbiroa vladajuće Radničke partije, Kim je kaznio visoke zvaničnike zbog nepažnje - koja nije dalje objašnjena - povezane sa pandemijom koronavirusa, saopštila je u sredu severnokorejska državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Zvaničnici su "izazvali težak incident koji predstavlja ogromnu krizu za bezbednost nacije i njenih ljudi", navela je KCNA.

U izveštaju se ne pruža više detalja o "teškom incidentu", niti o tome kako predstavlja pretnju.

Severna Koreja i dalje insistira da nije pronašla nula slučajeva COVID-19, gotovo nemoguće tvrdnje koju globalni zdravstveni stručnjaci uveliko osporavaju.

Severna Koreja i dalje insistira da je pronašla nula slučajeva Kovida 19, što je gotovo nemoguća tvrdnje koju globalni zdravstveni stručnjaci uveliko osporavaju.

Nije jasno da li priznavanje neuspeha u sredu odražava bilo kakvu širu promenu u pristupu Severne Koreje virusu ili je to bio izgovor za druge domaće planove.

Izveštaj KCNA kaže da je nekoliko visokih zvaničnika smenjeno tokom sastanka Politbiroa, mada se ne navodi da li su ti potezi povezani sa incidentom sa koronavirusom.

"Režim možda... koristi incident kao način da se uključi u malu čistku, rešavajući se neželjenih elemenata i podvlačeći Kimovu vladavinu strahom", rekao je Mejson Riči, profesor na južnokorejskom Univerzitetu za strane studije Hankuk. "Sapštenje za javnost takođe pruža ugrađeni izgovor za buduće ekonomske padove".

Od januara 2020. Severna Koreja je zatvorila svoje granice, ograničila domaća putovanja i čak prekinula gotovo svu trgovinu svojim ekonomskim spasiocem, Kinom.

Kim je više puta upozoravao na "produženo" zatvaranje usred, kako kaže, sve veće globalne epidemije. Državni mediji upozorili su da vakcine proizvedene u inostranstvu nisu nikakva "panaceja" (univerzalni lek).

Kovaks, globalni program razmene vakcina, očekivao je da će poslati skoro dva miliona doza vakcine AstraZeneka u Severnu Koreju do prve polovine ove godine. Ali to je delimično odloženo zbog tekućih pregovora između Kovaksa i Pjongjanga.

Izbijanje epidemije u Severnoj Koreji moglo bi biti izuzetno opasno jer su mnogi delovi zemlje osiromašeni i nedostaje im adekvatan zdravstveni sistem.

U izveštaju od prošle nedelje, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je Severna Koreja tvrdila da je uradila preko 31.000 testova na Kovid 19, a svi su se vratili negativni.

Prošlog jula činilo se da je Severna Koreja nakratko priznala da je Kovid 19 možda ušao preko njene granice. Državni mediji okrivili su severnokorejskog "prebega" koji je pobegao u Južnu Koreju, ali se vratio na sever.

Severna Koreja je saopštila da je čovek "sumnjičen da je zaražen opakim virusom", ali je kasnije rekla da su njegovi rezultati ispitivanja za Kovid 19 "neizvesni".

XS
SM
MD
LG