Linkovi

Premijer Japana u Beloj kući: Zajedno protiv kineskog izazova


Predsednik SAD Džo Bajden i premijer Japana Jošihide Suga odlaze posle konferencije za novinare u Ružičnjaku Bele kuće, 16. aprila 2021. (Foto: AP)
Predsednik SAD Džo Bajden i premijer Japana Jošihide Suga odlaze posle konferencije za novinare u Ružičnjaku Bele kuće, 16. aprila 2021. (Foto: AP)

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da su se on i premijer Japana Jošihide Suga obavezali da sarađuju, kako bi se zajednički suprotstavili izazovima koje predstavljaju Kina i Severna Koreja. Suga je prvi strani lider koji je posetio Belu kuću otkad je Bajden preuzeo položaj u januaru.

Bajden je posle sastanka sa Sugom rekao novinarima da su njih dvojica potvrdili svoju "čeličnu podršku američko-japanskom savezništvu" i saglasili se da će raditi zajedno na suočavanju sa izazovima koji predstavlja Kina, ali i na pitanjima kao što su Istočno i Južno kinesko more i Severna Koreja.

Predsednik SAD je razgovore opisao kao "veoma produktivne" i dodao da su se SAD i Japan dogovorili da podrže globalne napore u vakcinaciji protiv Kovida 19 , ali i da promovišu nova tehnološka dostignuća, uključujući 5G mreže, veštačku inteligenciju i kvantne računare.

Odgovarajući na pitanje novinara, Suga je rekao da su dvojica lidera razgovarala o Tajvanu i da su ponovila važnost "mira i stabilnosti" u Tajvanskom moreuzu, ali nije želeo da iznosi detalje diskusije o tom pitanju.

Suga je rekao da je potvrdio Bajdenu da je Japan posvećen organizaciji Letnjih olimpijskih igara, uprkos pandemiji koronavirusa, a da mu je američki predsednik ponudio podršku.

Pre početka razgovora u petak, Bajden je novinarima u Beloj kući rekao da mu je "zaista drago da poželi dobrodošlicu tako bliskom savezniku i dobrom partneru".

Otkad je Bajden preuzeo položaj, fokusirao se na oživljavanje savezništva sa Japanom, kao i američko uključivanje u multilateralne institucije, koje je njegov prethodnihk Donald Tramp često kritikovao ili ignorisao.

Susret Bajdena i Suge ujedno predstavlja i naglašavanje važnosti tog savezništva, posebno dok njihov zajednički rival Kina postaje sve snažnija i agresivnija.

"Moramo da pomognemo američku kompetitivnost kako bi bili konurentni sa Kinom, koja ima sve više samopouzdanja", rekao je Bajden ranije ove nedelje, dok je objašnjavao svoju odluku o povlačenju vojnika iz Avgansitana.

Japan se nedavno pridružio SAD i drugim demokratskim zemljama prozivajući Peking zbog kršenja ljudskih prava i ulazaka u osporavane oblasti Istočnog i Južnog kineskog mora, što se smatra odstupanjem od dugogodišnjeg pristupa usredsređenog na trgovinu i ekonomiju. Kina je najveći trgovinski partner Japana.

Šila Smit, visoka saradnica Saveta za međunarodne odnose, izjavila je za Glas Amerike da SAD i Japan žele da predstavljaju ujedinjeni front kada je reč o Kini, ali da "obe vlade razumeju da je ovo delikatan momenat u odnosima sa Kinom i da ne žele da podstaknu ili isprovociraju neželjene poteze".

Pre susreta Suge sa Bajdenom, Ministarsvo spoljnih poslova Kine upozorilo je Japan da ne dozvoli da ga "zavedu neke zemlje koje imaju neopravdano negativne poglede na Kinu".

Ranije ovog meseca, Kina je takođe posalala grupu brodova vrlo blizu ostrva Okinava, gde SAD imaju svoje vojnike, što je signal da je Peking spreman da se suprotstavi američko-japanskom savezništvu.

U Japanu se trenutno nalazi oko 55 hiljada američkih vojnika. Dve strane često svoje savezništvo opisuju kao kamen temeljac mira i stabilnosti u Aziji.

Petsi Vidakusvara učestvovala je u pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG