Linkovi

Severna i Južna Koreja obnovile "vruću liniju"


Zvaničnik Južne Koreje na telefonskoj "vrućoj liniji" sa Pjongjangom
Zvaničnik Južne Koreje na telefonskoj "vrućoj liniji" sa Pjongjangom

Severna i Južna Koreja obnovile su telefonsku "vruću liniju" koja je prekinuta prošle godine odlukom Pjongjanga, saopšteno je iz kabineta predsednika u Seulu.

Odluku su doneli južnokorejski predsednik Mun Džae In i severnokorejski lider Kim Džong Un koji su razmenili i brojna pisma, rekao je Munov portparol.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA takođe je objavila da su interni kanali komunikacije obnovljeni u utorak u 10 ujutru po lokalnom vremenu, u dogovoru Kima i Muna.

"Vruća linija" je jedna od retkih stvari koja povezuje dve Koreje, ali još nije sasvim jasno da li njeno obnavljanje znači i ponovni početak pregovora dve zemlje, čiji je cilj da se Pjongjang nuklearno razoruža.

"Dvojica lidera su razmatrala na koji način da poprave odnose i saglasiil su se da je objavljanje "vruće linije" prvi korak u tom procesu. Takođe su se saglasili da obnove poverenje i unaprede odnose", kazao je Munov portparol.

Severna Koreja prekinula je veze sa Južnom Korejom u junu 2020, pošto je propao drugi samit tadašnjeg predsednika Donalda Trampa i Kim Džong Una. Potom je Pjongjang ugasio kancelariju za saradnju uspostavljenu 2018.

Južnokorejski predsednik Mun je pozivao na obnovu "vruće linije" i ponudio video sastanak sa Kimom zbog pandemije, ali je Pjongjang uzvratio kritikama i odgovorom da nema nameru da priča sa Seulom.

Mun i Kim su razmenili nekoliko pisama posle sastanka južnokorejskog predsednika sa američkim liderom Džoom Bajdenom u maju, kada je rekao da će se ponovo angažovati po pitanju Severne Koreje.

Ali, otvoreno je pitanje hoće li se Pjongjang vratiti pregovorima o denuklearizaciji.

"Ovo je samo obnavljanje telefonske veze koja je prekinuta. Severna Koreja se i dalje pita u čemu je poenta pregovora i nada se da će joj biti ukinute sankcije, a s tim u vezi ne može ništa da se uradi", kaže Mun Seong Muk, južnokorejski general koji je vodio razgovore između dve Koreje.

Džejms Kim sa Instituta za političke studije u Seulu ocenjuje da Pjongjang možda želi da načini ustupke Americi, ali upozorava da ne treba polagati mnogo nade u objavljanje "vruće linije".

"Moramo da vidimo ozbiljnije poteze Pjongjanga u smislu denuklearizacije kako bismo mogli da kažemo da ima napretka". kaže Kim.

XS
SM
MD
LG