Linkovi

Protest "1 od 5 miliona": Čekamo 22. novembar i odluku o doktoratu Malog


Arhiva - Protesni skup "Jedan od pet miliona" održan je 21. septembra 2019. (Foto: VOA/Aleksandra Nenadović).

Protest "Jedan od pet miliona", 49. po redu, završen je ispred Rektorata Univerziteta u Beogradu odakle je poručeno vlasti da "više ne srozava ugled Univerziteta u Beogradu" i da građani čekaju 22. novembar kada se očekuje odluka o spornom doktoratu ministra finansija Siniše Malog.

Protest je počeo okuljanjem ispred Filozofskog fakulteta, gde je jedan od organizatora Miodrag Simović podsetio je da je na današnji dan pre 30 godina srušen Berlinski zid, koji je bio "simbol gvozdene zavese i izolovanosti ljudi".

"Pogrešno je reći da je on srušen. Pre će biti da je premešten. Došao je ovde kod nas i sada se mi borimo da srušimo taj Berlinski zid, da konačno možemo da počnemo da živimo slobodno", rekao je Simović.

Poručio je da na mestu ministara finansija i unutrašnjih poslova imamo "plagijatore", Sinišu Malog i Nebojšu Stefanovića.

Naučni savetnik na Univerzitetu u Beogradu Vladan Čokić rekao je da se u Srbiji "narušavaju akademske vrednosti univerziteta" i poručio vlasti da "više ne srozava ugled Univerziteta u Beogradu".

Čokić je rekao da, i pored velikog otpora vladajuće stranke i državnog aparata, pokušavaju da predoče da je doktorat Siniše Malog plagijat.

"Gospodo, doktorati se ne kupuju.To što imate novac ne znači da možete da imate doktorat. Svoje komplekse lečite na drugom mestu, ali nemojte na Univerzitetu u Beogradu", poručio je Čokić.

Posle obraćanja govornika, učesnici protesta krenuli su u šetnju centralnim gradskim ulicama. Kolona se kretala preko Trga Republike i Terazija, ulicama Kralja Milana, Kneza Miloša do zgrade RTS-a, a zatim preko Takovske, Svetogorske, Makedonske i nazad do Platoa.

Ispred Predsedništva demonstranti su vikali "Vučiću lopove", ispred zgrade Radio televizije Srbije tri studentkinje, Valentina Reković, Tea Vukadin i Nikolina Reković, pročitale su 11 pitanja koja su htele da postave predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću 5. novembra kada su ga čekale ispred ove medijske kuće gde je gostovao u emisiji "Upitnik", a za koja su rekla da ih RTS neće postaviti Vučiću.

"Pitamo tebe Vučiću jer si ti taj koji je oteo od gradjana sve institucije i znaš odgovore na sva pitanja i time se stalno hvališ", poručile su studentkinje.

One su Vučića pitale ko je ubio Olivera Ivanovića, kada će smetniti Sinišu Malog zato što je ukrao tuđe znanje, Nebojšu Stefanovića zato što je slagao da je završio fakultet, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića koji uništava Beograd i maltretira Beograđane, kao i kada će otići kod Aleksandra Obradovića da mu ispriča sve o trgovini oružjem.

Odštampana pitanja za Vučića zalepljena su na vrata RTS-a.

Ispred Rektorata, student Moma Kovačević rekao je da je Rektorat blokadom studenata "postao jedina institucija koja je korumpiranom srpskom naprednom sistemu rekla ne".

On je poručio da čekaju 22. novembar, krajnji rok da se Odbor za profesionalnu etkiku Univerziteta u Beogradu izjasni o doktoratu ministra finansija Siniše Malog.

"Mi se spremamo, a spremite se i vi da zajedno proslavljamo ili da nam se pridružite u reakciji", poručio je. "Šta god da se desi, neće se izvući i neće im proći", uzviknuo je.

Vlast misli, nastavio je Kovačević, da može da bira za koga važi zakon u ovoj zemlji i "da mogu da određuju šta mi mislimo".

Studenti su razvili transparent na kome je pisalo "Položićemo i ovaj ispit", a organizatori su najavili da će protest biti održan i sledeće subote, 16. novembra.

Organizatori protesta su podelili papiriće građanima na kojima su pisali pitanja koja žele da postave Vučiću, a kutiju sa papirićima će odneti ispred Predsedništva.

Potpisivana je i peticija za puštanje na slobodu uzbunjivača iz "Krušika" Aleksandra Obradovića, a upućena je i podrška glumcu Draganu Bjelogrliću povodom napada tabloida na njega.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG