Linkovi

Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu: Građani, budite uzbunjivači


Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 47 put, 26. oktobra 2019. (Foto: Sonja Gočanin, Radio Slobodna Evropa)
Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 47 put, 26. oktobra 2019. (Foto: Sonja Gočanin, Radio Slobodna Evropa)

Kao i prošle prethodni, i ove subote antivladin protest "Jedan od pet miliona", 47. u Beogradu, bio je posvećen uzbunjivačima.

Skup, pod sloganom "Podrška uzbunjivačima" počeo je okupljanjem na Platou ispred Filozofskog fakulteta u 18 sati.

Pročitana je poruka podrške radniku Krušika i uzbunjivaču Aleksandru Obradovića. Okpljeni su potpisivali pismo podrške koje će biti predato Obradoviću, uz obećanje da će izaći iz kućnog pritvora.

Pre polaska u protesnu šetnju, studetkinja i jedna od organiozatorki protesta, Valentina Reković, čitajući pismo Obradoviću, rekla je da se heroji rađaju u mračnim vremenima i da su to obični ljudi koji se ne mire sa nepravdom i poniženjima, a da je Obradović heroj koji se bori proti "državne marije".

Raković je poručila svim uzbunjivačima da je snaga u solidarnosti.

Prijava uzbunjivača odbijena, pokrenut postupak protiv njih

Okupljenima se obratio bivši policajac Milan Dumanović, protiv koga je podignuta optužnica zbog navodnog odavanja službene tajne i koji je 2016. podneo krivične prijave protiv nadređenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Prijave su se odnosile na njegov i angažman njegovog kolege Mladena Trbovića tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Potočarima kraj Srebrenice.

Te krivične prijave su dobačene, uključujući i onu proiv tadašnje državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, za koju je Dumanović rekao da je "generalni sekretar mafije" i da je bila blisko povezana sa "braćom Vučić".

"Moj motiv da tako postupim je zato što želim da budem policajac, a ne da živim na kolenima", rekao je Dumanović.

On se izvinio građanima što "huligani opet imaju službene legitimacije" i podsetio na slučaj Savamala kada je, kako je naveo, na 45. minuta "suspendovana pravna država".

Dumanović je pozvao i druge građane koji imaju saznanja o krivičnim delima i korupciji da se jave i budu uzbunjivači navodeći da je primer Aleksandra Obradovića najsvetliji primer.

"Sad je ipak mnogo lakše, imamo uz nas ove mlade ljude, Srbija se probudila. Moja poruka uzbunjivačima je: ustanite i uzbunite se", poručio je Dumanović.

Nakon govora, građani u protestu kenuli su u šetnju od Platoa, preko Trga republike i Terazija ka Predsedništvu, gde su na kratko zastali izvikujući poruke protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kad je kolona stigla do sedišta Radio-televizije Srbije, jedan od organizatora protesta Srđan Marković izjavio je da će studenti čekati kakvu će odluku doneti Rektorat o doktoratu ministra finansija Siniše Malog, da li će "izdati" Univerzitet.

Građani su tu pozvani da budu uzbunjivači, a vrata RTS-a oblepljena su porukama "Krajnje je vreme budite(se) uzbunjivači", uz potpis "Jedan od pet miliona".

Vrata RTS-a oblepljena nalepnicama, toko protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu, 26. oktobra 2019. (Foto: Sonja Gočanin, Radio Slobodna Evropa)
Vrata RTS-a oblepljena nalepnicama, toko protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu, 26. oktobra 2019. (Foto: Sonja Gočanin, Radio Slobodna Evropa)

Marković je poručio direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću da profesionalno radi svoj posao, ili se povuče sa tog mesta.

Neki demonstranti nosili su medicinske maske na licima kao simbolični protest protiv zagađenja Beograda.

XS
SM
MD
LG