Linkovi

Studenti "1 od 5 miliona" blokirali Rektorat, traže razrešenje Malog i Stefanovića


Studenti okupljeni u inicijativu "1 od 5 miliona" tokom protesta ispred Rektorata Beogradskog univerziteta, 19. jula 2019. (Foto: "1 od 5 miliona")
Studenti okupljeni u inicijativu "1 od 5 miliona" tokom protesta ispred Rektorata Beogradskog univerziteta, 19. jula 2019. (Foto: "1 od 5 miliona")

Studenti okupljeni u inicijativu "Jedan od pet miliona" organizovali su u petak blokadu upozorenja Rektorata Univerziteta u Beogradu sa zahtevom da ministri Siniša Mali i Nebojša Stefanović budu razrešeni dužnosti.

Razrešenje Malog zahteva se da bi Rektorat bez pritisaka vlasti mogao da odluči o valjanosti njegove osporene doktorske disertacije, dok je drugi zahtev da premijerka Ana Brnabić razreši ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića zbog "narušavanja ugleda univerziteta u Srbiji i čitave akademske zajednice".

Studentni su od uprave Rektorata, kao i od rektorke Ivanke Popović, zatražili da budu posrednici sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predaju joj njihove zahteve.

"Univerzitet je izgubio integritet tako što je vratio doktorat Siniše Malog Fakultetu organizacionih nauka (FON) na ponovno razmatranje i dokazao da nema hrabrosti da slučaj ispita do kraja. Mi smo danas došli da im sa tim pomognemo", izjavila je studentkinja iz te inicijative Valentina Reković, prenose mediji.

Ona je rekla da će Univerzitetu biti lakše da donese odluku o spornom doktoratu ukoliko Siniša Mali bude razrešen dužnosti ministra finansija.

Predstavnici te inicijative odluku Ministarstva prosvete da ukine 66 budžetskih mesta studentima koji su ove godine upisali Filozofski fakultet vide kao odmazdu zbog podrške profesora sa tog fakulteta okupljenim u incijativu "105 od pet miliona".

Valentina Reković ocenila je da je to dešava zbog podške inicijative, profesora Jove Bakića, profesora Ognjena Radonjića i zbog zalaganja Dubravke Stojanović za poništenje doktorata Siniše Malog. "To dovodi u pitanje kako se jedno ministarstvo igra sa fakultetom, vi sada treba da kažete studentima koji su već upsali fakultet da nisu na budžetu već samofinansiranju", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG