Linkovi

Skup "1 od 5 miliona" u Beogradu: Vučić da prestane da deli građane


Arhiva: Skup "1 od 5 miliona" ispred Terazijske česme, 4. maja 2019, u Beogradu.

U Beogradu je održan još jedan skup "Jedan od pet miliona" sa koga je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručeno da prestane da deli građane dok "nasilje ustoličava kao način vladanja" i da mu taj pokušaj neće proći.

Nakon okupljanje ispred Terazijske česme, profesor Filozofskog fakulteta Oliver Tošković rekao je demonstrantima da Vučić pokušava da "podeli i posvađa građane" i da je "sve što kaže manipulacija".

Govreći dalje o Vučićevom pismu u kom je pisao o diplomama i eliti, Tošković je rekao da je Vučić "napisao to pismo gde je rekao da mrzi nas i akademske građane države i nazvao nas lažnom elitom".

"Da li je lažna elita koja je sa njim u vlasti i koja ima prepisane i ukradene diplome ili ljudi koji su svoje diplome pošteno stekli? Pored toga što aktivno pokušava da nas podeli i da nas zavadi, ova vlast nama govori da ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava, što kaže (muzička grupa) 'Hladno pivo'. Sve je manipulacija", rekao je on.

On je poručio da sve lažne diplome moraju da se ponište i da one ne smeju da ostanu "ni kada Vučić ode".

"Pobuna je jedino što imamo, jer pokazuje da ne mogu da rade šta god žele", kazao je Tošković.

Glumac Branislav Lečić, koji je govorio umesto najavljene urednice portala Kolubarske.rs, novinarke Darije Ranković, rekao je da je elita "stanje duha" i onaj ko je spreman da privatno podredi javnom dobru, a ne onaj ko laže i krade.

"Moderna Srbija nema nikakvih podela. Elita je ona koja je sposobna da privatno podredi javnom, elita je stanje duha, dal' bio fakultetski obrazovan, običan radnik ili seljak, to je svaka osoba koja svojim umom može da razdvoji laž od istine", rekao je Lečić.

Ocenio je da "oni hoće nas da ponize i pretvore nas u podanike, jer su nam okupirali sve institucije i medije".

Ali, naglasio je Lečić, "ovaj narod pobeđuje u svim situacijama, ovaj narod je kao Novak Đoković. Ova vatra ne može da nestane".

"Pobedićemo jer ne može da ostane ovaj nakazni sistem naprednjačko-nazadne kamarile i Aleksandra Vučića", rekao je Lečić navodeći da će se pobeda desiti ako se istraje.

Nakon govora, protesna povorka krenula je ka sedištu Rektorata Beogradskog univerziteta. Kretala se od Terazijske česme, Prizrenskom, Brankovom i Pop Lukinom ulicom, potom Pariskom i Uzun Mirkovom, da bi šetnja bila okončana ispred Rektorata.

Učesnici protesta tamo su pokucali na vrata te ustanove da bi je "probudili da bude odgovorna".

“Kao posledica nerešenih pitanja lažnih diploma i plagiranih doktorata, sve je izvesnije da će Univerzitet u Beogradu pasti na jednoj od najvažnijih rang lista univerziteta u svetu - Šangajskoj listi, što je potvrdila i rektorka Univerziteta Ivanka Popović. Zbog toga odlazimo do zgrade Rektorata, kako bismo podsetili ceo Univerzitet da on treba da održava ugled akademske zajednice, kako u svetu, tako i od nas, i time podstiče mlade ljude da ostanu da se obrazuju u Srbiji”, pisalo je u pozivu na protest.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG