Linkovi

Novi protest "1 od 5 miliona" u Beogradu: Traži se smena ministra Siniše Malog


Protest "1 od 5 miiona" u Beogradu, 23. novembra 2019. (Foto: VOA)

U subotu oko 18 sati Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu počeo novi protest "1 od 5 miiona", a pedesetprvi okupljanje građana i opozicije ostaće upamćeno po zahtevu za smenu ministra finansija Siniše Malog zbog plagijata.

"Poništavanje doktorske disertacija mininistra finansija Siniše Malog mora da zabrine vlast i ukaže joj šta treba da radi, da bi branila akademsku čestitost i društvo", čulo se na protestu, a profesor Slobodan Prvanović sa Instituta za fiziku se zahvalio studentima koji su, kako je ocenio, "uspeli da spasu Univerzitet" blokadom zgrade Rektorata.

On je zahvalio i profesoru Raši Karapandži jer je 2014. godine "doveo u pitanje doktorski rad Siniše Malog", a uputio je kritike i na račun Srpske pravoslavne crkve zbog, kako je rekao, "trgovine ordenjem", ali i vezama sa Ministarstvom odbrane u tom pogledu.

Po rečima Prvanovića Radio televizija Srbije primenjuje "Gebelsove stavove", dok je profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković je istakla da su studenti koji su protestovali zbog doktorske diertacije Malog pokazali šta treba da se radi i kako treba da se pokaže akademska čestitost.

Protest "1 od 5 miiona" u Beogradu, 23. novembra 2019. (Foto: VOA)
Protest "1 od 5 miiona" u Beogradu, 23. novembra 2019. (Foto: VOA)

"Ovaj režim nam već sedam godina nam govori nešto drugo.Moramo li slušati studente da to nije 'nešto drugo', ko je budućnost ove zemlje", zapitala je Stojković.

Nakon kraćih govora, učesnici protesta "Jedan od pet miliona" krenuli su u šetnju centralnim gradskim ulicama, a na čelu su studenti koji su držali pod blokadom zgradu Univerziteta u Beogradu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG