Linkovi

Desetine hiljada na novom protestu opozicije u Moskvi


Učesnici protesta u Moskvi traže puštanje na slobodu uhapšenih demonstranata, 29. septembra 2019.
Učesnici protesta u Moskvi traže puštanje na slobodu uhapšenih demonstranata, 29. septembra 2019.

Više od 200.000 Rusa okupilo se u centru Moskve, uprkos hladnoj kiši, zahtevajući puštanje na slobodu demonstranata koji su uhapšeni tokom leta protesta koji su održavani zbog lokalnih izbora ali i povodom šireg političkog sistema Rusije.

Miting u nedelju bio je prvi veći skup liberalnih političkih grupa i opozicionih partija od kako su ranije ovog meseca održani lokalni izbori. Kada su izborni zvaničnici sprečili određeni broj opozicionih kandidata da učestvuje na izborima to je bio katalizator najvećeg talasa antivladinih protesta u Rusiji poslednjih godina.

Umesto izbora, skup 29. septembra bio je fokusiran na "političku represiju" a aktivisti su zahtevali da vlasti obustave kampanju racija i hapšenja čija su meta borac protiv korupcije Aleksej Navalni i njegova mreža pristalica širom Rusije.

Učesnici protesta skandirali su "Sloboda za političke zatvorenike!" i "Putin je lopov" a među govornicima su bili Navalni i Ljubov Sobol, advokat za ljudska prava i glavni organizator letnjih demonstracija, koji je apelovao na učesnike da iskoriste zamah koji su dobili.

"Racije sa skijaškim maskama nisu simbol užasa i terora. Oni su simbol kukavičluka", poručio je Navalni demonstrantima, od kojih su neki nosili transparente "Ne želim da živim u strahu!" i "Dosta sa izmišljenim zločinima!"

"Moramo da nastavimo da zahtevamo da poštuju naša prava, nisu nam ostavili drugi izbor osim da izađemo na ulice", rekao je demonstrantima Sobol.

Opozicioni lider Aleksej Navalni izlazi iz zatvora u kojem je proveo 30 dana zbog pozivanja na učešće u protestu koji vlasti Moskve nisu dozvolile, 23. avgusta 2019.
Opozicioni lider Aleksej Navalni izlazi iz zatvora u kojem je proveo 30 dana zbog pozivanja na učešće u protestu koji vlasti Moskve nisu dozvolile, 23. avgusta 2019.

"Ovo je velika evolucija našeg društva. Nažalost, u Rusiji postoje politički zatvorenici još od barem 2003. Ali sada vidimo da je ovo postalo masovni, narodni pokret i siguran sam da će još više ljudi biti pušteno na slobodu zbog ovog protesta. Ali to će svakako biti dug i komplikovan proces, ovo je tek početak", poručio je takodje Navalni demonstrantima u Moskvi.

Ovo je prvi put da se Navalni pojavio na demonstracijama od kada je pušten iz zatvora krajem prošlog meseca. Tamo je proveo 30 dana zato što je organizovao javne skupove bez dozvole vlasti.

Kancelarija gradonačelnika Moskve ovog puta je dozvolila protest, pa je manje verovatno da će doći do hapšenja učesnika.

XS
SM
MD
LG