Linkovi

EU i Britanija uvele sankcije ruskim zvaničnicima zbog trovanja Navalnog


Ruski opozicionar Aleksej Navalni, arhivski snimak (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
Ruski opozicionar Aleksej Navalni, arhivski snimak (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Evropska unija i Britanija uvele su u četvrtak sankcije visokim ruskim zvaničnicima bliskim predsedniku Vladimiru Putinu zbog trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navalnog.

Sankcije, na kojima su insistirale Francuska i Nemačka, uvedene su šestorici Rusa i jednom državnom centru za naučno istraživanje, a obuhvataju zabranu putovanja u zemlje članice EU i zamrzavanje imovine.

Kremlj je osudio kaznene mere kao namerni i neprijateljski korak protiv Moskve i najavio uzvratne mere.

Za razliku od trovanja bivšeg ruskog špijuna u Britaniji 2018. godine, kada je Evropskoj uniji bila potrebna gotovo godina da kazni vojne obaveštajne agente, Brisel je u slučaju Navalnog brže reagovao i sankcionisao zvaničnike za koje veruje da su planirali i pomogli da se opozicionar otruje.

Uprkos izlasku Britanije iz EU, London i dalje koordiniše neke sankcije sa Briselom, delom i da bi sprečio da osobe kojima su uvedene sankcije izmeste svoju imovinu, navode diplomate.

Sankcije su uvedene Andreju Jarinu, načelnik Predsedničke uprave za unutrašnju politiku, Sergeju Kirilenku, prvom zameniku Putinovog šefa kabineta, Sergeju Menjelu, Putinovom izaslaniku za Sibir, Aleksandru Bortnikovu, direktoru Federalne bezbednosne službe i dvojici zamenika ministra odbrane.

Kažnjen je i Državni naučno-istraživački institut za organsku hemiju i tehnologiju.

"Upotreba toksičnog nervnog agensa iz grupe novičok bila bi moguća samo zbog neuspeha instituta da uništi zalihe hemijskog oružja", navodi EU.

Moskva je odbacila optužbe da je Navalni otrovan novičokom i poručila da nema osnova za sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ta odluka nije logična i da sankcije nanose štetu odnosima.

Pariz i Berlin saopštili su da Moskva nije dala kredibilno objašnjenje za tragove novičoka u telu Navalnog, koji se oporavlja u Nemačkoj posle lečenja u bolnici u Berliinu.

Evropska unija uvela je sankcije i ruskom biznismenu Jevgeniju Prigožinu zbog kršenja embarga Ujedinjenih nacija na trgovinu oružjem u Libiji. Prigožin je u SAD optužen za mešanje u izbore 2016. godine.

XS
SM
MD
LG