Linkovi

Navalni objavio fototografiju iz bolnice, planira da se vrati u Rusiju


Ruskki opozicioni lider Aleksej Navalni sa članovima porodice u bolnici Charite u Berlinu (Instagram @NAVALNY/Social Media)
Ruskki opozicioni lider Aleksej Navalni sa članovima porodice u bolnici Charite u Berlinu (Instagram @NAVALNY/Social Media)

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni objavio je svoju fotografiju iz bolničkog kreveta u Berlinu, gde se oporavlja od prošlomesečnog trovanja nervnim agensom.

Okružen porodicom dok je sedeo u krevetu, Navalni je izjavio da mu je drago što može da diše bez respiratora. "Nedostajete mi svi", napisao je ruski opozicionar na Instagramu. "I dalje jedva da mogu da bilo šta radim, ali juče sam ceo dan disao bez pomoći."

Ovo je prva javno objavljena fotografija Navalnog od kada je avionom prebačen u berlinsku bolnicu Šarite dva dana pošto se razboleo tokom leta iz Sibira, 20. avgusta.

Ubrzo pošto je objavljena fotografija, portparolka Navalnog potvrdila je da 44-godišnji ruski opozicionar planira da se vrati u Rusiju.

Nemačka, Francuska i Švedksa zaključili su da je Navalni otrovan nervnim agensom "novičokom" iz sovjetske ere, za koji Britanija kaže da je upotrebljen u atentatu na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Salzberiju u Engleskoj pre dve godine.

Zapadne zemlje tražile su objašnjenje od Moskve, koja tvrdi da su optužbe da je bila uključena u trovanje Navalnog - neosnovane. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u utorak da Nemačka treba da pruži Nemačkoj informacije o slučaju da bi se razjasnilo šta se dogodilo.

Peskov kaže da ruske vlasti ne razumeju zašto je francuskim i švedskim laboratorijama dozvoljeno da testiraju uzorke iz organizma Navalnog a Rusiji nije.

Bolnica Šarite u Berlinu gde se leči Aleksej Navalni.
Bolnica Šarite u Berlinu gde se leči Aleksej Navalni.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov optužio je Zapad da koristi trovanje Navalnog kao izgovor da se nametnu nove sankcije Moskvi.

Bolest Alekseja Navalnog je dodatno narušila odnose Rusije i Zapada, koji su dostigli najniži nivo posle hladnog rata posle ruske aneksije Krima 2014. godine i trovanja Skripalja i njegove ćerke.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je pod pritiskom da kazni Moksvu tako što će odložiti rad na skoro završenom gasovodu od Rusije do Nemačke.

XS
SM
MD
LG