Linkovi

Ruske vlasti pokrenule novu istragu protiv Alekseja Navalnog


Ruska opozicionarka za slikom Alekseja Navalnog u Sankt Peterburgu (Foto: REUTERS/Anton Vaganov)
Ruska opozicionarka za slikom Alekseja Navalnog u Sankt Peterburgu (Foto: REUTERS/Anton Vaganov)

Ruski državni istražioci saopštili su da su pokrenuli novi krivični postupak protiv Alekseja Navalnog, kritičara ruskih vlasti i predsednika Vladimira Putina, optužujući ga da je javno prikupljeni novac za organizacije sa kojima je povezan - trošio za lične potrebe.

Inače, ruska Federalna zatvorska služba u ponedeljak je naložila Navaljnom da je kontaktira u roku od jednog dana – ili će u protivnom biti uhapšen. U objavi tog ruskog državnog tela iznete su optužbe da je Navaljni prekršio uslovnu zatvorsku kaznu koja se odnosi na presudu iz 2014. godine i izbegavao nadzor inspektora za krivična dela.

Navalni je tokom avgusta iz Rusije prebačen u Nemačku, gde se oporavlja, pošto mu je pozlilo u avionu u incidentu koji su Nemačka i druge zapadne države označile pokušajem ubistva nervnim agensom Novičokom.

Laboratorijski testovi u tri evropske zemlje, koje je veifikovala međunarodna organizacija za zabranu hemijskog oružja, potvrdili su da je Navalni otrovan.

Inače, Ruski agent koji je učestvovao u operaciji uklanjanja dokaza posle skoro fatalnog trovanja Alekseja Navalnog nervnim gasom u avgustu, nehotice je priznao da je obaveštajna jedinica ruske Federalne bezbednosne službe (FSB) stavila otrov Novičok na donji veš ruskog aktiviste.

Slučajno priznanje se čulo u dugom telefonskom razgovoru koji je agent vodio sa samim Navalnim, koji se predstavio kao visoki ruski zvaničnik koji je zahtevao da čuje zbog čega pokušaj ubistva nije uspeo. Istraživački medij Belingket je sarađivao sa Navalnim i prisluškivao taj razgovor.

Konstantin Kudrjavcev, član, kako se veruje, obaveštajne jedinice FSB-a, u razgovoru koji je trajao 49 minuta otkrio je kako je plan atentata organizovan, a takođe je otkrio detalje o kasnijoj operaciji uklanjanja dokaza o pokušaju ubistva, koji se odigrao 20. avgusta u Tomsku u Sibiru.

Rusija, međutim, tvrdi da joj do sada nisu prezentovani dokazi o mogućem trovanju – istovremeno negirajući svoju umešanost.

XS
SM
MD
LG