Linkovi

Pompeo: SAD duboko zabrinute zbog mogućeg trovanja Navalnog


Policija ispred berlinske bolnice "Šarite" u kojoj je smešten Aleksej Navalni
Policija ispred berlinske bolnice "Šarite" u kojoj je smešten Aleksej Navalni

Američka vlada saopštila je u utorak da je "duboko zabrinuta" zbog medicinskih testova koji ukazuju na to da je ruski opozicioni lider Aleksej Navalni, koji se nalazi u bolnici u Nemačkoj, otrovan.

“Ako se dokaže da su ti izveštaju tačni, Sjedinjene Države podržavaju poziv EU na sprovođenje sveobuhvatne istrage i spremne su da u tome pomognu", saopštio je državni sekretar Majk Pompeo.

Kremlj je prethodno saopštio da nema razloga da se istražuju okolnosti pod kojima je ruskom opozicionaru pozlilo i da početna dijagnoza klinike u Nemačkoj da je Navalni otrovan - još nije i konačna.

Ruskom opozicionom političaru Alekseju Navalnom pozlilo je na letu iz Sibira za Moskvu. Hitno je prebačen u bolnicu u Omsku, a na zahtev porodice i saradnika, posle nekoliko dana prevezen je u bolnicu u Berlinu u kojoj se i dalje nalazi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Rusiju da istraži okolnosti pod kojima je Navalni otrovan i da kazni one koji su za to odgovorni, pošto su lekari sa klinike u Nemačkoj u analizama krvi pronašli toksičnu supstancu.

Ali, potrparol Kremlja Dimitrij Peskov rekao je da lekari u Nemačkoj nisu definitivno utvrdili koja je supstanca odgovorna za to što je Navalnom pozlilo i da mu nije jasno zašto su lekari požurili da upotrebe izraz "trovanje".

"Ako se ta supstanca identifikuje i utvrdi da je reč o trovanju, onda je to, naravno, razlog za istragu", rekao je Peskov.

Nemački doktori koji leče Navalnog saopštili su da su testovi ukazali na trovanje supstancom iz klase inhibitora holinesteraze, ali nisu rekli koja je tačno supstanca u pitanju.

Ruski zvaničnici su osporili dijagnozu rekavši da su njihovi testovi pokazali da je Navalni negativan na supstancu koju su nemački lekari pronašli.

Peskov je rekao da su se lekari u bolnici u Omsku tri dana borili za život Navalnog.

Nemački medij Dojče vele piše da u grupu supstanci kojom je otrovan Aleksej Navalni spada i otrov novičok, prenosi Fonet.

Kako se navodi, tim lekara iz berlinske bolnice objavio je da je Navalnom dat nervni otrov.

Dojče vele piše da ceo slučaj podseća na trovanje dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, koji su otrovani novičokom u Londonu pre dve godine.


XS
SM
MD
LG