Linkovi

Navalni počeo da govori?


Aleksej Navalni na mitingu opozicije u Moskvi
Aleksej Navalni na mitingu opozicije u Moskvi

Ruski opozicionar Aleksej Navalni i dalje se oporavlja posle, kako nemački zvaničnici tvrde, trovanja novičokom, a magazin Špigl prenosi da je ponovo počeo da govori.

Navalni se leči u berlinskoj bolnici Šarite, u koju je prebačen iz bolnice u Sibiru, gde je prvobitno lečen pošto mu je pozlilo na letu za Moskvu.

Nemačka je saopštila da je Navalni preživeo pokušaj ubistva i zahteva objašnjenje od Rusije. Moskva, s druge strane, tvrdi da nema dokaza da je Navalni otvrovan.

Špigl piše i da je policijsko obezbeđenje ispred bolnice u Berlinu pojačano, jer se očekuje da Navalnog u narednom posećuje više ljudi, zato što mu se stanje poboljšava.

"Špigl i istraživački portal Belingket saznaju da Navalni ponovo govori i da se verovatno seća detalja o tome šta mu se desilo. Njegove izjave mogu biti opasne po one koji stoje iza napada", piše Špigl.

Iz bolnice u kojoj se leči ruski opozicionar nema komentara na ove navode. Ipak, portparolka Navalnog Kira Jarmuš je na Tviteru napisala da je "priča preterana i da ima netačnosti".

Situacija sa Navalnim pojačala je tenizije između Rusije i Zapada, a neke zapadne zemlje veruju da su Navalnog otvrovale ruske tajne službe uz podršku najviših zvaničnika.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavo je da postoje "veliki izgledi" da su trovanje naredili visoki ruski zvaničnici, a taj komentar je Kremlj ocenio kao "neprihvatljiv".

Berlin se suočava sa pritiskom da snažnije odgovori na trovanje, a opozicija u Nemačkoj poziva da se prekine sa realizacijom Severnog toka 2, gasovoda koj vodi od Rusije do Nemačke.

XS
SM
MD
LG