Linkovi

Aktivsti tvrde da je stanje Navalnog "veoma zabrinjavajuće"


Ambulantno vozilo u kojem se nalazi Navalni ispred bolnice u Nemačkoj
Ambulantno vozilo u kojem se nalazi Navalni ispred bolnice u Nemačkoj

Teško bolesni ruski opozicionar Aleksej Navalni avionom je prebačen u Nemačku kako bi dobio odgovarajuću medicinsku pomoć, nakon što su njegovi saradnici optužili ruske vlasti da su pokušali da spreče njegovu medicinsku evakuaciju kako bi zataškali tragove trovanja. Lekari iz bolnice u Sibiru saopštili da u krvi Navalnog nisu pronašli tragove otrova.

Jaka Bizilj, aktivista i osnivač fondacije Film za mir koja je organizovala prebacivanje Navalnog u Nemačku, rekao je da je zabrinut zbog stanja u kojem se nalazi ruski opozicionar.

"Njegovo zdrastveno stanje je veoma zabrinjavajuće. Doktori su nam jasno rekli da bi Navalni umro da avion u kojem se nalazio nije hitno sleteo u Omsk", rekao je Bizilj ispred bolnice u Berlinu i istakao da će dalje informacije o zdravstvenom stanju saopštavati porodica i doktori.

Navalni je transportovan u medicinski indukovanoj komi ali su lekari u sibirskom gradu Omsku saopštili da mu život nije u neposrednoj opasnosti, i da su mu moždane funkcije stabilne.

Kira Jarmuš, portparolka Navalnog navodi da je njegova supruga Julija Navalnaja takođe bila u avionu.

Navalni, dugogodišnji protivnik predsednika Vladimirar Putina i njegovih saradnika i borac protiv korupcije, onesvestio se u avionu za Moskvu u četvrtak, nakon što je popio čaj za koji njegovi saradnici veruju da je bio otrovan.

Nemački lekari doputovali su u Omsk na zahtev Julije Navalnajne.

Ruski lekari u Omsku izjavili su u petak da se stanje Navalnog malo popravilo tokom noći ali da je i dalje u suviše nestabilnom stanju da bude transportovan van zemlje. Međutim, kasnije su izjavili da nemaju primedbe na njegovo premeštanje u Nemačku, nakon što su nemački lekari dobili pristup ruskom opozicionaru i procenili da može da putuje.

Porodica optužuje Moskvu da "zataškava trovanje"

Porodica i saradnici ruskog opozicionog lidera u petak su optužili Moskvu da blokira njegovu medicinsku evakuaciju u Nemačku da bi zataškala "pokušaj da se on otruje."

Razgovarajući sa novinarima ispred bolnice u Omsku, supruga Navalnog, Julija Navalnaja i Ivan Zdanov, njegov saradnik, izjavili su da je ta odluka dovela ruskog opozicionara u životnu opasnost.

"Odbijaju da dozvole transport Alekseja. Mi smo uvereni da je to zato da bi se hemijska supstanca u njegovom telu rastvorila, da bi se sve čestice supstance rastvorile. On nije u dobrom stanju i mi svakako ne možemo da verujemo ovoj bolnici i zahtevamo da ga predaju nama da bismo mogli da ga lečimo u nezavisnoj bolnici čijim lekarima verujemo."

Julija Navalnaja u petak je pisala predsedniku Putinu i apelovala da dozvoli da Navalni bude prebačen u Nemačku. Takođe je izjavila da joj nije dozvoljen pristup nemačkim lekarima koji su doputovali u Omsk.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je zabrinut zbog Alekseja Navalnog u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom koji je rekao da je Navalnom pružena adekvatna medicinska nega.

Portparolka Komesara UN za ljudska prava rekla je da je slučaj Navalnog "veoma zabrinjavajući" i da mu je potrebno pružiti svu neophodnu medicinsku negu kako bi se oporavio.

XS
SM
MD
LG