Linkovi

Istraživanje o medijima: Sve veći uticaj države


BIRN i nemački ogranak Reportera bez granica, Foto: video grab
BIRN i nemački ogranak Reportera bez granica, Foto: video grab

Iako se država navodno povukla iz medija, podaci pokazuju da nikada ranije nije bilo tako veliko njeno vlasničko učešće u medijima, a samim tim i uticaj na njih, jedan je od osnovnih zaključaka iz obimnog istraživanja o vlasništvu nad najuticajnijim medijima u Srbiji, koje su u sredu predstavili Balkanska istraživačka novinarska mreža BIRN i nemački ogranak Reportera bez granica.

Konstatovano je da se većina lokalnih medija zapravo bavi propagandom i živi od sredstava iz lokalnog budžeta i da bi, kada bi se to prekinulo, malo koji od tih medija preživeo. Tanja Maksić iz BIRN-a je ukazala da je jedan od suštinskih problema politička kontrola medija, jer su finansijski oslonjeni na državu:

"Šest i po milijardi dinara daje država medijima. Od toga četiri milijarde idu na finansiranje javnih servisa, oko milijarda za javne konkirse i oko pola milijarde za javne nabavke. Međutim, ono što ne znamo - to su sva druga davanja koja idu kroz razne forme državnog oglašavanja i druge diskrecione troškove države", istakla je Maksić.

Po podacima koje je iznela Maksić, tržište oglašavanja u Srbiji vredi 198 miliona evra.

Vladimir Kostić iz BIRN ocenio je da je kontrola države još više izražena kod četiri televizije sa nacionalnom frekvencijom:

"Ne zna se ko će dobiti petu nacionalnu frekvenciju, ali sigurno neće doći do otvaranja prostora za objektivno novinarstvo, jer su sve zainteresovane TV bliske vlastima", izjavio je Kostić.

XS
SM
MD
LG