Linkovi

Roboti uskoro i umesto vozača kamiona?


Kolona kamiona na graničnom prelazu
Kolona kamiona na graničnom prelazu

Sve veća moć automatozacije i kompjutera, između ostalog znači da će roboti jednog dana zameniti vozače kamiona u Sjedinjenim Državama. Dvojica stručnjaka smatraju da je to neizbežno, ali da će za tako nešto biti potrebno još mnogo godina, dok drugi podsećaju na ogromna automatizovana vozila koja se koriste u rudarstvu, kao i na uspešne testove samovozećih kola, te predviđaju da će bi to moglo da se dogodi u ne tako dalekoj budućnosti. U Sjedinjenim Državama tri i po miliona ljudi vozi kamione, a njhovi poslovi su sada ozbiljno ugroženi.

Ogromni kamioni za kopanje pomeraju zemlju i rudu. Oni su automatizovani, odnosno pokreću ih kompjuterizovani roboti i uspešno funkcionišu oko rudnika, gde je saobraćaj minimalan, ali stručnjaci tvrde da je haos na otvorenom putu mnogo veći problem.

Kompjuteri već pomažu vozačima sa kočenjem i navigacijom, i poznavaoci tvrde da je neizbežno da će roboti kamiondžije preuzeti čitav posao na sebe i to zbog toga što su jeftiniji nego ljudi.

Ali šef odeljenja za inženjering Udruženja američkih autoprevoznika Ted Skot kaže da će biti potrebno vreme da se usaglase regulative, obavi testiranje i da javnost to prihvati.

“Uz pomoć tehnologije koja postoji, možemo da eliminišemo vozača, ali to nećemo uraditi još dugo”.

Ipak Audi i druge auto kompanije testiraju robote vozače u sve kompleksnijim okruženjima, uključujući i američke planine, i otežan gradski saobraćaj.

Bivši zvaničnik Nacionalne administracije za bezbednost u saobraćaju Čen Lu kaže da će to možda ubrzati pojavljivanje takvih vozila na putevima.

“Nismo toliko udaljeni od krajnje vizije totalnih samovozećih kola”.

Auto i kompjuterske kompanije, poput Forda, već rade na mnogim robotičkim sistemima za kola i kamione. Lu upozorava da samovozeća kola bukvalno stavljaju ljudske živote u ruke robota. Međutim, to možda i nije toliko loše imajući u vidu da je 94 odsto nesreća posledica ljudske greške – umora, pijanog stanja, slanja poruka …

Profesor Tim Karon sa Univerziteta Notr Dejm u razgovoru za Glas Amerike preko Skajpa kaže da je moguće da bi roboti vozači mogli da spasu hiljade ljudskih života.

“Postoji putovanje ka tom cilju, ali putovanje se završava smanjenim brojem nesreća, žrtava, povreda”.

Neki vozači kamiona sumnjaju da će kompjuteri uskoro preuzeti kormilo.

Rohelio Rada, koji se već već 16 godina bavi tim poslom objašnjava:

“Roboti imaju ograničenja. Postoje stvari koje samo čovek može da uradi”.

Beri Voters je vozač 25 godina i kaže da će infrastruktura morati dosta da se promeni pre nego što roboti počnu da obavljaju njegov posao.

“Proći će verovatno bar 20-30 godina”.

Autoprevoz je ogromna grana američke privrede, u kojoj radi oko jedan odsto populacije. Vozači, potrošači i kompanije će zbog toga, budno pratiti razvoj situacije u vezi sa vozilima-robotima.

XS
SM
MD
LG