Linkovi

Roboti u borbi protiv kriminala


Robot kompanije "Najtskoup"
Robot kompanije "Najtskoup"

Kompanija „Najtskoup“ najavljuje da ima lutajuće robote, koji mogu da predvide i spreče zločin i da im je cilj da se kriminal smanji za 50 odsto u oblastima u kojima ovi roboti patroliraju.

Tržni centri, stadioni i kampusi univerziteta uskoro bi mogli da dobiju pojačanje u borbi protiv kriminala.

Ono što je nekad bilo naučna fantastika, sada je na korak bliže da postane realnost. Ovi roboti, čuvari promeniće svet, kaže Vilijam Santana Li iz firme “Knightscope”.

“Na planeti živi 7 milijardi ljudi. Ubrzo će taj broj da skoči na 9 milijardi. Čitav sistem očuvanja bezbednosti koji postoji globalno, jednostavno neće to moći da izrdži”.

Li ističe da Autonomne mašine podataka njegove firme, mogu da postanu oči i uši čuvara reda i mira. On je u Los Anđelesu demonstrirao šta robot vidi.

“Poželjno je da rade i mašine i ljudi. Neka mašine rade monotono proračunavanje i ponekad, opasne poslove, a ljudi neka donose strateške odluke tako da uvek rade u tandemu”.

Metar i po visoke i 136 kilograma teške, ove mašine se slobodno kreću u određenom prostoru. Ti roboti ne nose oružje, ali u njih su ugrađene kamere za dnevno i noćno snimanje prostora pod uglom od 360 stepeni.

“…ugrađen je i optički sistem za propoznavanje koji procesuira 300 registarskih tablica u minuti”.

Roboti takođe mogu da detektuju hemijsko i biološko oružje. Li smatra da čak i samo njihovo fizičko prisustvo, iako su samo roboti, može da promeni ponašanje kriminalaca. Ipak, profesor prava Judžin Volok kaže da roboti moraju pravilno da se koriste.

“Ako je tamo gde i jedan policajac može da bude i ukoliko vidi samo ono što i policajac može da vidi, onda je to u skladu sa ustavom, nema problema sa kršenjem prava na privatnost”.

Volok međutim predviđa da bi mogli da se pojave neki problemi slični onim sa kojim se susreću policajci koji nose kamere na telu.

“Jedna stvar koja moža da brine ljude jeste ‘vidi, radim nešto na javnom mestu i jasno mi je da je to ilegalno i da policija može da me uhapsi ili da mi napiše kaznu za to. Prihvatam to, ali ne želim da se video snimak šalje svaki put kad neko to zatraži i da onda dospe na internet, gde će svi videti da radim nešto što je možda neprijatno ili izgleda glupo ili nešto slično tome’. Biće interesantno videti kako će kroz državne zakone da se protumači ovakva vrsta prismotre u vezi sa javnim arhivisanjem“.

Vilijam Santana Li ističe da bi mnogi kampusi univerziteta, tržni centri i sportski stadioni uskoro mogli da dobiju lutajuće robote. On kaže da već postoji dugačka lista čekanja za njih u Sjedinim Državama dok je nekoliko desetina drugih zemalja takođe zainteresovano za futurističke robote čuvare.

XS
SM
MD
LG