Linkovi

Nežni roboti za istraživanje morskih dubina


Korali u laguni blizu Ostrva lejdi Eliot u Australiji
Korali u laguni blizu Ostrva lejdi Eliot u Australiji

Poznata pod imenom „meki prsti“ podvodna mašina radi pod jakim pritiskom, spuštajući se na više od 150 metara dubine kako bi sakupila uzorke sa grebena...

Eksperimentalni robot sa vrlo nežnim dodirom pomaže naučnicima da otkriju misterije osetljivog pomorskog života. Poznata pod imenom „meki prsti“ podvodna mašina može nežno da sakupi uzorke sa velikih dubina, daleko izvan domašaja ronilaca.

Novi robot radi pod jakim pritiskom, spuštajući se na više od 150 metara dubine kako bi sakupio uzorke sa grebena. Uz pomoć svojih istančanih hvatalica, ta mašina može da prikupi koralne uzorke, a da ne polomi koral i tako naškodi ostatku ekosistema.

Mašinski inženjer Kevin Galovej je deo tima sa Instituta “Wyss” univerziteta Harvard, koji je napravio ovog robota.

“Sva mekana robotika koju pravimo radi ili na hidrauliku ili na pritisak. Dokle god je unutrašnji pritisak veći od spoljašnjeg, dobićete pokret”.

Prsti ovog robota su napravljeni da simuliraju spretnost i nežnost dodira ruke ronioca. Standardna metalna klješta su zapravo dizajnirana za podvodne konstrukcije, a ne za rukovanje podvodnim bićima.

“Ono što ovaj robot ne može je da ulazi u male jame u kojima žive neka morska stvorenja. Nemaju dovoljno fleksibilne instrumente, koji su dovoljno mali da uđu unutra".

Napravljene su dve vrste mekanih robotičkih klješta za prikupljanje stvari raznih oblika i veličina. Te hvatalice su napravljene od memorijske pene koja im pruža elastičnost. Ona su testirana na raznim vrstama povrća.

“Memorijska pena ima tu super osobinu da kada je stisnete ona dostigne određeni pritisak. Kada pritisnete malo jače i dodate pritisak, ona se zapravo ne menja", kaže Kejtlin Beker, koja je na doktorskim studijama na Institutu “WYSS”.

Planira se ugradnja senzora u klješta za merenje uzoraka i prikupljanje genetičkih podataka na licu mesta, bez vađenja iz vode.

Osim video snimka koji robot šalje, naučnici žele da dodaju specijalne uređaje za slanje signala o dodiru, kako bi istraživači mogli da osete to što robot opipava.

XS
SM
MD
LG