Linkovi

Roboti stižu u naše kuhinje


Robot u robotičkoj kuhinji priprema supu od krabe. On je predstavljen na najvećem svetskom sajmu industrijske tehnologije u Hanoveru, u aprilu 2015.

Pomoćnik menadžera u kompaniji “Yaskawa Electric”, Akihiro Suzuki kaže da njihov robot nazvan MOTOMAN-SDA5, može da bude odličan pomoćnik u kuhinji jer se nikad ne umara.

Spasilačke operacije, potraga za nestalima na opasnom terenu su prve, idealne oblasti za upotrebu naprednih robota. Međutim postoji jedan deo svakodnevnog života u koji će roboti uskoro ući na velika vrata i preuzeti poslove, koji su do sada bili povereni ljudima – restorani.

Na takmičenju DARPA „Robotic Challenge“ u Kaliforniji, robotima je zadato da obave poslove obično jednostavne za ljude – da voze kola, popnu se uz stepenice, pređu preko neravnog terena, zatvore ventil.

Neki spektakularni promašaji pokazuju koliko je teško uspešno dizajnirati mašine koje hodaju.

Samo nekoliko dana kasnije, na godišnjoj izložbi prehrambene mašinerije i tehnologije u Tokiju, fiksiran robot-kuvar zapanjujuće verno priprema jelo, dok druge mašine kuvaju, peku poslastice čak i motaju perfektan suši.

Pomoćnik menadžera u kompaniji “Yaskawa Electric”, Akihiro Suzuki kaže da njihov robot nazvan MOTOMAN-SDA5, može da bude odličan pomoćnik u kuhinji jer se nikad ne umara.

“Očigledno da ne može da proba hranu ili prilagodi temperature ili začine kako bi dobio najbolji ukus, ali ako je u pitanju jednostavno kuvanje sa određenom proporcijom začina, on može da ponavlja iste pokrete kako bi napravio isto jelo”.

Posetioci su bili impresionirani. “Ne bih se žalila da nabavim ovakvog muža”, našalila se Masajo Mori.

“Suzumo Machinery” je predstavio mašinu za suši, koja preuzima naporan i monoton proces motanja japanskog delikatesa, koji je sve popuplarniji širom sveta. Hiroši Monden je jedan od menadžera te kompanije.

“Suši se proširio po svetu, ali ne i kuvari koji prave suši. Sa ovom mašinom, svako će moći da napravi suši lako i koliko god puta hoće”.

Još jedna nova tehnologija koja je oduševila prisutne bila je mašina koju je dizajnirala kompanija “Furukawa Kokou”, a koja podiže i premešta mekane sastojke i ne ostavlja ostatke iza sebe.

Menadžer odeljenja za razvoj, Takuja Furukava objašnjava da je “SWITL” savršen za industriju brze hrane.

“Ova mašina izmišljena da pokupi mekane sastojke, poput hamburgera ili testa, i da ih stavi u rernu ili zamrzivač, a da ne pokvari njihov oblik”.

Ta kompanija nije želela da otkrije na kakvoj revolucionaroj tehnologiji je bazirano njihovo otkriće. Stručnjaci spekulišu da su površine prekrivene nekom vrstom hidrofobičnog materijala o koji se odbijaju molekuli vode.

Drugi roboti, kao što je jedan koji pravi preliv za kolače, ili mašina koja ljušti i seče jabube, takođe će pronaći put do savremenih kuhinja.

XS
SM
MD
LG