Linkovi

Fizikalna terapija sa robotom


Poljska bio-tekhnološka kompanija Egzotek razvila je robota, nazvanog Luna, kako bi vežbanje bilo interaktivno, dok terapeutima pruža informacije o progresu njihovih pacijenata.

Fizikalna terapija ima različita pomagala za pomoć pacijentima sa neurološkim ili ortopedskim povredama da povrate kontrolu svojih mišića. To su lopte i ploče za poboljšanje balansa, rastegljive trake za povećanje snage i veliki broj vežbi kao pomoć u oporavku. Sada, robot može da pomogne terapeutima da bolje usmere terapije svojih pacijenata tako što će pomagati kretanje i pratiti nervne impulse u njihovim mišićima.

Vraćanje snage i fleksibilnosti posle povrede često uključuje fizikalnu terapiju. Vežbanje mišića koji su možda atrofirali je važan deo procesa rehabilitacije. Poljska bio-tekhnološka kompanija Egzotek razvila je robota, nazvanog Luna, kako bi vežbanje bilo interaktivno, dok terapeutima pruža informacije o progresu njihovih pacijenata.

Luna koristi elektromiografiju ili EMG, za identifikovanje električnih talasa dok pacijent savija svoje ruke ili noge. Direktor Egzoteka Mihal Mikulski kaže da detektovanje zategnutosti mišića koje nije vidljivo golim okom može da pomogne terapeutima da usavrše program vežbanja.

Dostigli smo određeni stepen razvoja bolesti, kada zategnitost mišića nije vidljiva. Ali te signale i dalje možemo da vidimo u našoj mašini, Luna i dalje može da ih pronađe. I na osnovu toga, kada mozak pošalje signal mišiću da se opusti, iako to ne vidimo, Luna i dalje može da ih pronađe. Ona pronađe te signale i izazove pokret ruke ili noge kao da su prirodni.”

Luna takođe čini terapiju zabavnom za decu, kojoj je često dosadno da ponavljaju pokrete. Omogućava im da igraju video igru, bez da su svesna da zapravo vežbaju svoje mišiće.

“Ponekad je to svemirski brod, ponekad loptice, ponekad lete na zmaju. U svakom slučaju deca žele da pobede u igri, žele da se takmiče ali zapravo vežbaju.”

Iako je Luna prototip, Egzotek očekuje da će imati tržišni proizvod i efikasnog robota kasnije ove godine.

XS
SM
MD
LG