Linkovi

Robot Trajdent istražuje podvodni svet


Jedna potraga za izgubljenim blagom prerasla je u izum jeftinog, podvodnog robota, kojeg svako može sa lakoćom da koristi.

Podvodni robot, nazvan Trajdent nastao je po uzoru na članak iz magazina, objavljenog 1970-ih o lovu na blago.

“To je bila priča o pljački, posle koje je zlato bačeno na dno ove podvodne poećine, ali niko od svih lovaca na blago i ronilaca nije mogao da se spusti do dna. Zbog toga je Erik Stekpoul došao na ideju da napravi podvodnog robota kojeg će da pošalje da istražuje”, kaže Dejvid Leng, koosnivač "Open Rov".

Dejvid Leng i Erik Stekpoul uzeli su pametni, mobilni telefon i napravili ga vodootpornim. Upravljački raketni motori pomažu Trajdentu da se kreće kroz vodu.

Ovaj mali robot, vezan za bovu, može da zaroni do 100 metara. On šalje video signal – uključujući temperature, dubinu i informacije o položaju – operateru, koji daljinski kontroliše Trajdenta pomoću interneta, i vidi sve što robot vidi kroz naočare za virtuelnu realnost.

Trajdent nije pomogao istraživačima da pronađu zlato, ali Leng kaže da je pravo blago zapravo šansa da se ljudima pomogne da shvate značaj i osetljivost našeg podvodnog ekosistema.

“Najvažnija i prva stvar je da nateramo ljude da brinu .. i da bismo to postigli moramo da im omogućimo da se angažuju. To znači da im treba omogućiti instrumente uz pomoć kojih mogu sami da istražuju i da tokom toga osećaju da oni nešto poseduju”.

Dvojica naučnika, roditelji jeftinog robota Trajdenta kojim je lako upravljati nadaju se da će on postati neizostavni deo pribora istraživača.

Javnom kampanjom do sada je prikupljeno oko 750 hiljada dolara za operativne troškove, a postoji potencijal da se i oni koji ne umeju da plivaju spuste u okeanske dubine.

XS
SM
MD
LG