Linkovi

Višenamenski modularni robot


(Foto: Video Screengrab/ Carnegie Mellon University)
(Foto: Video Screengrab/ Carnegie Mellon University)

Namena ovakvih mašina biće da jednog dana pomognu pri potragama i spasilačkim operacijama.

Na Univerzitetu Karnegi Melon naučnici prave robota, koji je postao modularna mehanička zmija sa više nogu, sposobna da prelazi preko neravnog terena i ispituje okolinu.

Istraživači na Univerzitetu Karnegi Melon već godinama eksperimentišu sa robotom nalik zmiji, koji bi mogao da puzi kroz cevi ili da se penje na drveće.

Međutim, tokom vremena njihov robot je prerastao u motorizovane delove, svaki sa sopstvenim procesorom, koji mogu drugačije da se konfigurišu, kao npr. ova mašina nalik insektu sa šest nogu, prikladno nazvanom - Zmija čudovište.

“Možemo lako da sastavimo komponente, kao lego kocke, ali da bi to bilo moguće, ispod površine se svašta dešava”, kaže Haui Čoset je profesor na Institutu za robotiku Univerziteta Karnegi Melon.

Šta se događa ispod površine je najinteresantniji deo. Komponente mogu da komuniciraju jedna s drugom i tako koordinišu pokrete robota. Pomoću delova na krajevima, sa točkovima umesto stopala, robot može brže da se kreće po glatkim površinama. U elemente mogu da se stave i kamere za osmatranje okoline.

Još jedna osobina je tzv. sistem “gospodar i rob”, uz pomoć kojeg operator mašine može da kontroliše robotičkog blizanca, upravljajući njime sa daljine, pa čak i da oseća otpor na koji nailazi.

Čoset je uveren da je ovaj robot spreman za testiranje na terenu.

“Taj robot je spreman. Možete da ga bacate naokolo, izdržljiv je. Možete da ga udarite on će i dalje da radi.”

Modularne robotičke ruke mogu da se programiraju za izvršavanje raznih zadataka, kao npr. da hrane hendikepirane osobe.

Istraživači već rade na drugim modularnim dodacima, kao što je stopalo osetljivo na pritisak.

XS
SM
MD
LG